SRB-BIH

Op-Ed/ Fitim Saljihu prisjeća se dvoje djece iz Maljiševa koje su srbijanske snage ubile u aprilu 1989. godine

Opinionist Fitim Saljihu prisjetio se dvoje djece iz Maljiševa koje su srbijanske snage ubile u aprilu 1989. godine.

Njegova puna reakcija:

Jedanaestogodišnjaci Din i Arsim Paçarizi bili su učenici trećeg razreda škole u selu Dragobilj u Maljiševu. Bio je 5. april 1989. godine i oni su igrali u selu kao i svakog dana. Bila je srijeda. Sutradan je bilo dvije sedmice otkako je Srbija nasilno tenkovima ukinula autonomiju Kosova.

Dini i Arsim još uvijek nisu znali šta su autonomija i republika. Znali su igrati, iako su slutili da se nešto neobično događa u njihovom mjestu. Te srijede, srbijanski vojni konvoj stacioniran je na mjestu zvanom Goleš, na periferiji sela Dini i Arsim. Radeći “manevre” počeli su pucati u pravcu Dragobila.

Dvoje 11-godišnjaka su ubijeni i ostavljeni na polovici igre. Njihova jedina greška? Bili su Albanci. A ko je bio Albanac, nije zaslužio da se igra, odrasta ili ide u školu. Srbija je zaključila da Dini i Arsimi nisu zaslužili ni da žive.

Dakle – deceniju prije Abrija, Rezalle, Belacerke, Pokleka, Studije itd. – Srbija je dokazivala da je bila u stanju da se bori tenkovima protiv dece i novorođenčadi. A, Dini i Arsim postali su upozorenje koje je naišlo na gluve uši svetskih kancelarija o tome šta će Srbija raditi godinama kasnije.

31 godinu kasnije, srbijanski zločini nad albanskom djecom, ženama i muškarcima i dalje ostaju nekažnjeni. Umjesto srbijanskim zločincima, sudi se albanskim borcima, vršnjacima Dinija i Arsima koji su odlučili da zgrabe puške slobode kako bi zaustavili ubijanje svih Dina i Arsima.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorski i ne odražavaju nužno stav novinske agencije Kosova.info.