SRB-BIH

ODRŽANA KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI ODNOSA SRBA I ALBANACA

Albanci i Srbi na Kosovu su i 20 godina nakon sukoba, politički i društveno odvojeni, bez zajedničkog viđenja budućnosti, a kosovsko civilno društvo često zanemaruje proces pomirenja, smatraju učesnici konferencije „Forum budućnosti 2019“.

Suočavanju sa prošlošću, sadašnjošću i budućim odnosima Srba i Albanaca posvećena je konferencija ‚‚Forum budućnosti 2019‚‚ u Severnoj Mitrovici. Učesnici su zaključili da najveću odgovornost za neuspeh procesa pomirenja snose institucije i politički predstavnici.

„Institucije, nažalost, nisu u dovoljnoj meri radile svoj posao kako bismo postigli mir, slažem se da je to dug proces  za koji je potrebno još mnogo vremena. Mislim da su institucije mnogo više morale da urade po ovom pitanju“, kazao je Bekim Bljakaj izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo.

Predstavnik NVO Aktiv smatra da je okretanje budućnosti jedini način da se ne ponove greške iz prošlosti.

„Postoji odsustvo političkih elita da se pridržavaju Zakona i Ustava Kosova. Ovo je bitna činjenica jer je Ustavom i određenim zakonima nevećinskim zajednicama garantovano pravo na različitim nivoima. Tu treba tražiti suštinu problema“, rekao je Miodrag Milićević izvršni direktor NVO Aktiv.

Član pripremnog tima za uspostavljanje Komisije za istinu i pomirenje Nora Ahmetaj ističe da su usredsređeni na mlade i njihovo gledište na događaje iz prošlosti.

„Zabrinjavajući je podatak da mladi u najvećem broju veruju samo svojoj porodici, a da istorijskim podacim i političarima, prema istraživanju veruju 0,0 odsto. Pitam se – šta smo radili svih ovih 20 godina, kakve smo aktvnosti sprovodili ka procesu pomirenja i kako na osnovu svega ovoga krenuti dalje“, navela je Nora Ahmetaj član pripremnog tima za uspostavljanje Komisije za istinu i pomirenje.

Rukovodilac Nansen dijalog mreže Stajner Brin je na konferenciji naveo primere drugih zemalja, koje su imale uspeha u suočavanju sa prošlošću, kao i sa procesom pomirenja.

„Planiramo da u martu, naredne godine organizujemo jedan događaj ovde na Kosovu, gde ćemo dovesti stručnjake sa iskustvom iz drugih država. I po mom mišljenju ovo je jedan od najvećih političkih izazova u celoj Evropi“, rekao je Stajner Brin rukovodilac Nansen dijalog mreže.

Evropska unija je podržala ‚‚Forum budućnosti 2019‚‚  jer samo kroz dijalog je moguće realizovati krajnji cilj – spajanje zajednica, rekao je predstavnik Kancelarije Evropske unije na Kosovu  Bojd Mekekni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.