SRB-BIH

Odnosi Kosova i Albanije su na nuli tvrdi v.d predsjedavajučeg PDK-a

Vršilac dužnosti predsedavajućeg Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj rekao je da će kao deo opozicije nadgledati svaki rad vlade.

“Bit ćemo projektivna opozicija koja preuzima inicijativu, koja zaista ulaže napore da artikulira nove zahtjeve koji se pojavljuju u društvu i u tome ćemo biti vrlo kreativni. Suprotstavićemo se u Skupštini Kosova, izvan Skupštine, suprotstavićemo se medijima i suprotstavićemo se i na terenu “.

Hodžaj je u Rubikonu izjavio da je Albin Kurti, kosovski premijer, uz podršku trojice kandidata Pokreta Vetëvendosje na albanskim izborima, izazvao podele i podele.

“Nismo reagirali za Albaniju, jer nismo željeli faktorizirati gospodina Kurtija, namjerno se nismo bavili tom temom. Kurti je svojim ponašanjem na albanskim izborima stvorio razdor, podjelu i bijes. Mislim da je to više podijelilo političku scenu i stvorilo još bijesa, odnosi Kosova i Albanije su na nuli. To je zemlju koštalo čak i ako nije primila neke vakcine, gospodin Kurti da bi njegovi kandidati dobili glasove ugrozio je živote građana na Kosovu, znate da onaj ko dobije vakcinu ima šanse da ne umre od virusa COVID- 19. Razlog što Kurti nije dobio vakcine za građane iz Albanije bio je izborniji “.

“Kada ste u vladi i imate luksuz da se pojavite u Tirani, Lezhi, Mallakastëru, Kerveleshu i suočite se s pandemijama na Kosovu, ne znam gdje ste pronašli to vrijeme, ne znam gdje ćete pronaći taj opis posla. Prije odlaska u Lezhu i Tiranu, Kurti bi morao posjetiti Brisel prve sedmice i zatražiti određeni broj cjepiva, mogao bi otići u Jeruzalem i zatražiti određeni broj vakcina u znak diplomatskih izvještaja “mogao ići u Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Austrija. “

“Očekivao sam da će u prvoj sedmici Vlade otići u Brisel i zatražiti pomoć oko vakcina, očekivao sam da će otići u Washington u drugoj sedmici, očekivao sam da ode na mjesta na kojima može pružiti vakcine za građane. Ali, pronašao je vremena za predizbornu kampanju u Albaniji, ne vidim plan za održavanje sastanka vlade za promjenu administrativnog uputstva za ured premijera, to nikada nisam doživio u posljednjih 20 godina ” .

“Zakon o ekonomskom oporavku, zajedno sa revizijom budžeta, mogao bi se napraviti sada, nema plana i volje. Mislim da je sve to zbog nedostatka psihičke pripreme koju Kurti ima za upravljanje. “Mislim da je to nedostatak iskustva, on nema iskustva, troši vrijeme na dva ili tri simbolična događaja”, rekao je Hodžaj.