Srpski

“ODNOSI IZMEĐU ZEMALJA ZB KLJUČNI ZA DALJI NAPREDAK KA EU”

Bivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je u specijalnom intervjuu za RTK2 rekao da je sada došlo vreme da zemlje Zapadnog Balkana, posebno zemlje regiona prevaziđu prošlost i ulažu truda za napredak svojih država ka EU. Naglasio je da sastanci kao onaj koji je održan juče u Tirani u okviru samita Procesa Brdo Brioni imaju veliku važnost u ovom pravcu.

“Sastanak u Tirani kao i raniji sastanci koji su se organizovali u Brionu i drugim centrima imaju veliku važnost kako bi se ubrzali koraci Zapadnog Balkana i kako bi te zemlje postale članice EU. Sigurno, posebni izazovi postoje za zemlje kao što su države Albanija, Kosovo, Makedonija ali moramo gledati napred i omogućiti taj put našim zemljama”, rekao je Sejdiju.

„Odnosi između zemalja Zapadnog Balkana su ključni za dalji napredak. Vreme je da se prevaziđe rat i sve što smo prošli kako bi napredovali zajedno u svim aspektima. Sad je vreme kada svi zajedno moramo da radimo više za ekonomiju, vladavinu prava i razvoj naših zemalja, kako bi mladi ostali u svojim zemljama“, dodao je.

Što se tiče takse na srpske i bosanske proizvode Sejdiu smatra da je ona postigla svoj cilj i da sada treba analizirati pažljivo savet prijateljskih zemalja.

„Ja ne verujem da je taksa suštinska. Taksa je postigla svoj efekat i to nadovezuje na odnose reciprociteta. Sada imamo jedan zahtev ili sugestiju prijateljskih zemalja i Vlada Kosova bi trebalo da analizira ovaj pristup. Jako je bitno da se ovo analaizira trezveno i bez tenzija“.

Nekadašnji predsednik Kosova veruje da bi Specijalni sudovi koji bi trebali da procesuiraju ratne zločine na Kosovu trebali da donesu istinu i pravdu, koja je kako je istako, značajna kako za Albance tako i za Srbe na Kosovu, kako bi se osećali sigurno i bezbedno.