Srpski

“ODLUKOM CIK-A KOSOVA POGOĐENO I 20 000 CRNOGORACA”

Iz Udruženja Crnogoraca Kosova smatraju da je odluka Centralne izborne komisije Kosova, kojom se određuje da je učešće na izborima omogućeno samo biračima sa kosovskim dokumentima u potpunosti protivpravna. 

“Oduzimati pravo glasa građanima koji se nalaze na biračkom spisku, najgrublje je kršenje ljudskih prava i upravo izbornog zakona Kosova, tačnije člana 90 zakona o izborima i člana 16. izbornog pravila 09/2013. Ovim diskriminatorskim činom pogođeno je 20 000 Crnogoraca koji žive na sjeveru Kosova i u raseljeništvu”, navodi se u saopštenju predsednika ovog udruženja.

“Od rezultata ovog izbornog procesa ovisi budućnost svih nas i naše djece, stoga apeljemo na sve relevantne čionioce na Kosovu da utiču na CIK da ne urušava legitimitet izbora i ne stavlja se na stranu onih grupacija koje su protiv kompromisnog rješenja između Beograda i Prištine”, navodi se dalje u saopštenju.

Kako se ističe, interesi trajnog mira na Zapadnom Balkanu moraju biti iznad ličnih interesa i interesa samo jedne strane.