SRB-BIH

ODLUKA USTAVNOG SUDA U STRANIM MEDIJIMA

Odluka Ustavnog suda Kosova, koja daje predsedniku Hašimu Tačiju dala pravo da predloži Avdulaha Hotija za premijera, takođe je objavljena u međunarodnim medijima.

Ova konačna presuda, kao i nastup aktivista Vetevendosje, postali su vest stranih medija kao što su Rojters, Njujork tajms, France 24.

Prema Rojtersu, Ustavni sud je već razjasnio način na koji će nova kosovska vlada glasati. Naglašava se i protivljenje odlazeće stranke koju predvodi odlazeći premijer Aljbin Kurti, upozoravajući na proteste.

Njujork tajms piše slično, istovremeno naglašavajući da je najviši državni organ konačno procenio da se nova Vlada može formirati bez novih izbora i da je dekret predsednika Hašima Tačija za mandatara u skladu sa Ustavom.

Američki list koji se poziva na Rojters takođe pominje istoriju svrgavanja vlade Kurti, rekavši da su nesuglasice sa DSK, njenim glavnim partnerom, u pandemijskim pitanjima i uklanjanjem takse na srpsku robu, dovele do rušenja koalicije, izveštava Kljan Kosova.

Pariški medij France 24 piše da je Ustavni sud kasno u četvrtak presudio da se nova vlada može formirati bez održavanja vanrednih izbora.