SRB-BIH-HR

Odgođen postupak protiv glavnog inspektora u MŽSPP i četiri inspektora iz Prizrena zbog ne rušenja nelegalnih građevina

Autor: Mirvet THAQI

Dana 16. februara 2021. Priština – Osnovni sud u Prištini u utorak nije započeo glavni pretres protiv glavnog inspektora Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja (MŽSPP) Bedri Halimija i četiri inspektora opštine Prizren, Enver Bytyqi, Nexhmedin Musliu, Bashkim Krasniqi i Ruzhdi Daka, optuženi za zloupotrebu službenog položaja. Razlog za neodržavanje ovog ročišta bio je prijedlog specijalne tužiteljice Merite Bine Rugova, da oštećena strana optužnice bude država Kosovo, iako optužnica kao takva nije uključena. Stoga tužiteljica Bina Rugova traži odgodu ročišta s prijedlogom da se sljedeći put u sudnicu pozovu predstavnici Državnog tužilaštva. /Betimi për Drejtësi

“Došlo je do tehničke greške u optužnici, jer oštećeni nije predložen, u ovom slučaju oštećeni je država Kosovo, pa predlažem da se predstavnici državnog odvjetnika pozovu na sljedeće ročište”, rekao je tužioc.

“Takav je prijedlog uslijedio nakon što je predsjedavajući sudija, sudija Lutfi Shala, izjavio da ova optužnica ne sadrži oštećenu stranu.”

U optužnici nema prijedloga za oštećene, nismo primijetili da je predloženo da ima oštećene ili ko je ozlijeđen. Što se tiče ovog svjedoka i oštećene strane, tražimo mišljenje strana o tome kako dalje postupati”, rekao je sudija Lutfi Shala. Jedini svjedok predložen u ovoj optužnici, Arsim Thaqi, nije se pojavio u sudnici. Shala je najavio da je ovo svjedok je podneskom obavijestio sud da ne može prisustvovati ovom ročištu.

Nedostaje jedini svedok predložen u ovoj optužnici, Arsim Thaqi, koji je putem memoranduma od 11.02.221 obavestio sud da nije mogao biti prisutan na ovom ročištu iz razloga što završava doktorat u Skoplju i što je danas prezentacija vezana za ovaj doktorat”, najavio je sudija. Tužiteljica Bina-Rugova smatrala je saslušanje ovog svjedoka u ovom krivičnom predmetu neophodnim. Prema tužiocu, ovaj svjedok je policajac koji je također istraživao slučaj, a ona je planirala da on izvede materijalne dokaze.

“Što se tiče svjedoka u ovom slučaju, ovaj svjedok je i istražni policajac koji je istraživao slučaj, plan je bio da ovaj svjedok izvede materijalne dokaze, jer su u ovom slučaju glavni dokazi ti materijalni dokazi, pa kroz Ovaj svjedok će iznijeti činjenično stanje u ovom slučaju”, dodao je tužilac.

Potom je reagovao branilac optuženog Halimija, advokat Artan Qerkini, koji je rekao da je izvođenje materijalnih dokaza zakonska obaveza tužilaštva, a ne policije. Takođe, advokat Qerkini odbacio je predlog tužilaštva da se država Kosovo smatra oštećenom pod izgovorom da o tome nema dokaza ili jedne činjenice, jer za pokretanje istrage vrši istražne radnje u krivičnom postupku, materijal dokaze mora izvesti tužilaštvo na glavnom pretresu, jer je tužilaštvo stranka u postupku, a ne policija. Što se tiče prijedloga tužilaštva, da se država Kosovo smatra oštećenom, mi u optužnici nemamo nijedan jedini dokaz, niti jednu činjenicu koja čini državu Kosovo oštećenom u ovom krivičnom predmetu“, rekao je advokat Qerkini.

Nakon što je primio mišljenje strana, sudija Shala odobrio je prijedlog STRK da se ovo ročište odgodi, slijedeći specifikaciju tužilaštva da predstavnik Državnog odvjetničkog zavoda, kao predstavnik oštećene strane, bude prisutan ovom suđenju. Sljedeće ročište održaće se 12. marta od 09:30 sati. Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (SPRK), podignutoj 18. novembra 2019. godine, Bedri Hlaimi, radeći kao glavni inspektor Inspektorata Ministarstvo zaštite životne sredine i planiranja prostornog planiranja (MŽSPP), nadležno za inspekciju građevinskih radova u Nacionalnom parku “Sharri” u Prevali, namerno nije izvršilo potrebne zadatke definisane Odlukom ministra MSPP br. 34/13 od 15.11.2013. Godine, kojim je naloženo rušenje bespravnih zgrada u okviru Urbanističkog regulacionog plana u Nacionalnom parku, na način da iako je izradio plan za sprovođenje uredbe u 4 faze, nije ga ispunio.

Prema optužnici, u prvoj fazi je srušeno 180 zgrada, u drugoj fazi od 28 rješenja o rušenju, samo 20 je provedeno, a ostalo je 8 nerealiziranih odluka. Prema tužilaštvu, u trećoj fazi od 45 rješenja o rušenju, opozvano je 16, dok je 29 odluka ostalo neprimjenjeno, dok četvrta faza uopće nije provedena, tako da od 14.12.2013. Do sada nije provedena nijedna odluka iako isti su i dalje na snazi.

Dok su ostala četvorica optuženih, inspektori Enver Bytyqi, Nexhmedin Musliu, Bashkim Krasniqi i Ruzhdi Daka, optuženi da su kao građevinski inspektori u Upravi inspektorata opštine Prizren bili odgovorni za inspekciju građevinskih radova u Nacionalnom parku, u vremenski period od 22. juna 2006. godine do 3. maja 2013. godine, kada je MSPP odlukom M.Nr.1498 / 13 naredio prestanak svih građevinskih aktivnosti na području Prevale.

Prema STRK-u, oni namerno nisu izvršili svoje službene dužnosti u skladu sa Zakonom o izgradnji br. 2004/15, nisu pregledali konstrukcije, nisu naredili obustavu gradnje i nisu pokrenuli zakonom predviđene postupke, pa su tokom ovih sedam godina dozvolili izgradnju nekoliko stotina zgrada bez građevinske dozvole, reagirajući samo u nekoliko slučajeva.

Tužilaštvo navodi da su optuženi Enver Bytyqi bili umiješani u tri slučaja nelegalne gradnje vlasnika Sezo Beqirija, Fehmija Beqaija i Muharrema Branda, optuženi Nexhmedin Musliu u dva slučaja, vlasnici Irfan Beqiri i Blerim Bajraktari, optuženi Bashkim Krasniqi u jednom slučaj, vlasnika Hazir Merlaku i optuženog Ruzhdi Daka, u jednom slučaju vlasnika Kadrija Bajramija.

Ovim postupcima, STRK tvrdi da su na ovaj način u velikoj mjeri prouzrokovali degradaciju okoliša, a svaki vlasnik zgrade izgrađene bez dozvole mogao je imati koristi od imovinske koristi u prosječnoj vrijednosti od 10.500 eura. / Betimi për Drejtësi