SRB-BIH-HR

Od penzionera se traži da imaju 15 godina predratnog radnog iskustva

Penzioneri moraju imati 15 godina prijeratnog radnog iskustva kako bi bili priznati za svoje penzijske doprinose. Neki od njih ne ispunjavaju ovaj kriterij nekoliko dana i od države i dalje primaju samo 90 eura mjesečno. Poslanica AAK-a, Teuta Haxhiu, pokrenula je pravnu inicijativu za uklanjanje ovog kriterija i zbog toga kaže da ima podršku poslanika AAK-a, PDK-a i LDK-a. Nada se da će u ovoj godini biti usvojene promjene u ovom zakonu.
Novinar Avni Shabani, koji je prije nekoliko dana otišao u mirovinu, samo je jedan od onih koji se osjećaju diskriminirano u susret zakonskim penzijskim normama. Šabani je radio u novinama “Rilindja” do nasilnih mjera tog vremena. Zatim u novinama “Bujku” i na kraju u Radio Kosovu. Međutim, nije ispunio tražene kriterije da bi imao 15 godina radnog iskustva prije rata.

“Imam samo 6 godina radnog iskustva prije rata, koliko želi ovaj diskriminatorni zakon. Verujem da će to konačno biti ispravljeno i poslanici bi trebali razmisliti o ispravljanju ove greške i prihvatanju našeg radnog iskustva, kako bi imali dostojanstvenu penziju. “Rad u instituciji poput Rilindje i primanje penzije od 90 eura zaista je diskriminacija.”

Poslanica AAK-a, Teuta Haxhiu, rekla je za Radio Kosova da već nekoliko godina radi na uklanjanju ovog kriterijuma, tako da se penzionerima priznaju penzijski doprinosi.

“U prošlom mandatu tražio sam da se odmah promijene administrativne upute. To je pravo ministra, ali on to nije regulirao. Tada sam vodio drugu raspravu u ovom mandatu i u ovoj raspravi izdata je rezolucija kojom se ministarstvo obavezivalo da zakon donese Skupštini u roku od dva mjeseca. Ministar opet nije donio zakon i ja sam pokrenuo pravnu inicijativu. Ovom pravnom inicijativom zahtijevam da se svim umirovljenicima koji daju doprinose isplaćuju penzije sve dok rade i da toliko godina ne postoje diskriminatorni kriteriji. “

Haxhiu je rekao da poslanici podržavaju ovu inicijativu, uprkos činjenici da možda postoje budžetske implikacije.

“Normalno je da se očekuju budžetske implikacije. Ali, siguran sam da će me podržati poslanici, kao što su me podržali u rezoluciji PDK i LDK. Mislim da ćemo u ovoj godini učiniti ovaj zakon konačnim da stupi na snagu. To je osnovno pravo koje im se uskraćuje, a za mene nije važno postoje li budžetske implikacije ili ne! “

Međunarodni monetarni fond usprotivio se uklanjanju kriterija. Međutim, Haxhiu je rekao da institucije u zemlji moraju pronaći kreativnije rješenje. U istom je redu i Sylejman Meta, predstavnik Udruženja penzionera.

“Otkako smo proglasili ovaj diskriminatorni zakon, uložili smo puno napora s komisijama i potrošeno je stotine hiljada sati da postanemo sveobuhvatan zakon s finansiranjem kao što su to učinile zemlje regije i Evrope. “Ništa nije urađeno od 2018.”

Meta je rekla da su zvanja magistra, doktora i akademika takođe isključena iz penzijskog sistema. Rekao je da su takvi uslovi za penzionere kršenje ljudskih prava.