SRB-BIH-HR

Objavljivanje neformalnog dokumenta obavljen radi slabljenja pozicije Kurtija

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu rekao je da je objavljivanje neformalnog dokumenta koji predlaže redefiniciju kosovske granice sa Srbijom ili ujedinjenje Kosova s ​​Albanijom štetno za Kosovo jer ga, prema njegovim riječima, predstavlja kao slabu državu.
U emisiji Info magazin u Klan Kosova, Spahiu je dodao da je objavljivanje ovog izveštaja napravljeno kako bi se oslabila pozicija premijera Albina Kurtija u dijalogu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Bez obzira na to koliko je balon provokativan i bez obzira koliko je ozbiljan, balon je opasan za Kosovo jer u podtekstu izlaže Kosovo i Bosnu i Hercegovinu kao nestabilne države.”

Prema njegovim rečima, podtekst ovog dokumenta je da Kosovo ne zaslužuje da bude država.

“Stoga, bez obzira radi li se o lažnim vijestima ili o nečemu drugom, mora postojati reakcija Kosova – ne samo vlade, već i civilnog društva, jer poruka koja se treba dati svijetu je da je Kosovo trajno stabilna država, a ne privremena država ”.

“To se događa tačno u vrijeme kada se očekuje početak dijaloga između Albina Kurtija i Aleksandra Vučića.”

“Objava ove karte rađena je sa određenom svrhom: oslabiti Kurtija spominjanjem njegovih prošlih gluposti kako bi bio što slabiji u dijalogu.”