SRB-BIH-HR

Novi premijer Izraela Naftali Bennett položio zakletvu,

Bennett je položio zakletvu kao 13-ti. izraelski premijer, a Lapid kao 14. Rekordni mandat premijera Benjamina Netanyahua završio se u nedjelju navečer kada je Knesset izglasao odobrenje nove vlade koju su formirali čelnik Yamine Naftali Bennett i predsjedavajući Yesh Atida Yair Lapid.

Nova vlada usvojila je u 8:55 uz podršku 60 članova Knessetta (MK), dok se 59 tome usprotivilo. Ra’am (Ujedinjena Arapska lista) MK Saeed Alharomi bio je suzdržan.

MK u novoj koaliciji i članovi njihovih porodica u galeriji za posjetitelje označili su aplauzom kada su objavljeni rezultati.

Bennett i Netanyahu su se potom rukovali, a nakon njegove zakletve kao premijera, Bennett je sjeo u Netanyahuovu stolicu na zasjedanju Knesset-a. Ali kada je Bennett prošao pored Netanyahuove stolice nakon što je položio prisegu, Netanyahu je odbio da se pozdrave.

Ministri su se potom izmjenjivali pod zakletvom. Bennett je položio prisegu kao 13. izraelski premijer, a Lapid kao 14 ti.
Bennett je sazvao vladu za prvi sastanak u Knessetu. Povijesna fotografija 36. izraelske vlade snimit će se u predsjedničkoj rezidenciji u ponedjeljak. Ranije u ponedjeljak, Bennett je prkosno predstavio ministre i smjernice svoje nove vlade u obraćanju na plenumu Knesset, dok su ga MK koji će biti u opoziciji neprestano nedogovali.

U trenutku kada je Bennett započeo svoj govor predstavljajući svoju vladu, šef Vjerske cionističke stranke Bezalel Smotrich i drugi MK povikali su: “Sramota”, mašući plakatima žrtava terorizma. Uklonjeni su sa plenuma.

“Ponosan sam što mogu sjediti u vladi s ljudima koji imaju vrlo različite stavove”, rekao je Bennett opoziciji koja je negodovala u plenumu Knesset-a, dodajući da im se čini da imaju problem s gubitkom vlasti. Bennett je pozvao sve strane političkog spektra da budu suzdržani. Posljednjih godina Izraelom je prestalo upravljati kao državom, rekao je.

“Glasni ton vriske isti je kao i neuspjeh u upravljanju za vrijeme vašeg mandata”, odvratio je Bennett na MK Likud.
Shas i pripadnici judaizma Ujedinjene Tore Tora negodovali su na Bennetta, nazvavši ga lažovom i varalicom. Ali Bennett je obećao da će pomoći haredi (ultra-pravoslavnom) sektoru, iako njihovi MK neće biti dio njegove vlade izgraditi novi grad haredi za sve veću populaciju u tom sektoru.

Ovo nije dan žalosti“, rekao je Bennett.

„Ovdje nema razdvajanja. Nikome se ne nanosi šteta. U demokratiji dolazi do promjene vlasti. To je to. Uvjeravam da je to vlada koja će raditi zbog svih ljudi. Učinit ćemo sve što možemo kako se niko ne bi morao osjećati uplašen. Ovdje smo u ime dobra i posla. I kažem onima koji namjeravaju večeras slaviti, ne plešite na tuđoj boli. Mi nismo neprijatelji; mi smo jedan narod.”

U obraćanju, Bennett je rekao da će njegova vlada spriječiti nuklearizaciju Irana i da neće dopustiti raketnu vatru na izraelske građane iz pojasa Gaze. Bennett se zahvalio administraciji američkog predsjednika Joea Bidena na podršci tokom rata u Gazi i obvezao se da će zadržati dvostranačku podršku u SAD-u.

Bennett je započeo svoje obraćanje pohvalivši odlazećeg premijera Benjamina Netanyahua za njegov naporan rad tokom godine za Državu Izrael i njegovu suprugu Saru zbog njene predanosti. Netanyahu je zaslužan za zasluge za Rahamovog šefa Mansoura Abbasa, rekao je. Nova vlada poduzet će korake bez presedana kako bi dosegla arapski sektor, obećao je.

Lapid je otkazao planirani govor i samo rekao da je ponašanje MK-a u odlazećoj vladi podsjetilo njega, njegovu majku i sve izraelske građane zašto je bilo tako važno zamijeniti ih. Dok je Netanyahu govorio, MK u koaliciji koja se formirala bili su potpuno tihi, pokazujući mu poštovanje. Jedini MK koji su ga ispratili bili su sa Zajedničke liste, sve dok lider Meretza Nitzan Horowitz pred kraj obraćanja nije spomenuo krivičnu prijavu protiv Netanyahu-a.

Kriza je izbjegnuta ranije kada je Ra’am MK Saeed Alharomi rekao da se neće usprotiviti novoj vladi, nakon prijetnje.
Ništa ne može ometati polaganje zakletve nove vlade u nedjelju navečer, rekao je Abbas novinarima u Knessetu, dodajući da ćemo “svi glasati u korist vlade”.

U zamjenu za podršku novoj koaliciji, Alharomi je tražio da se otkaže klauzula u koalicionom sporazumu u vezi s ilegalnom gradnjom u Negevu. Netanyahu i ministar unutarnjih poslova Arye Deri vršili su pritisak na Alharomija i pružili mu uvjeravanja, uključujući i temu Kaminitzov zakon koji se bavi ilegalnom gradnjom, u pokušaju da ga natjeraju da glasa protiv vlade.

Netanyahu bi ostao na vlasti ako bi većina tanke britve buduće nove koalicije izgubila potporu čak jednog MK-a na glasanju o povjerenju Knessetu. Ako Alharomi bude apstinirao na glasanju o povjerenju, zajedničke liste MK mogle bi mu priskočiti u pomoć i glasati za. Likud je odgovorio da bi bilo sramotno da se vlada formira uz podršku MK-a koji podržavaju teroriste i ne priznaju Izrael kao židovsko-demokratsku državu. Odvojenim glasanjem, MK su glasali za zamjenu govornika Kneseta Yariva Levina sa Yesh Atid MK Mickeyjem Levyem. Levy je dobio podršku od 67 MK.