SRB-BIH-HR

“Normalna očekivanja da Hrvatska da garanciju za borce OVK-a, sobzirom da se blizu 3000 albanaca borilo se za hrvatsku neovisnost” kaže Kastrati

Bivši zapovjednik OVK Kadri Kastrati rekao je da je normalno da Hrvatska nudi garancije u odbranu bivših boraca OVK u Hagu, jer su sami Albanci sudjelovali u oslobodilačkoj borbi Hrvatske.

Kastrati je rekao da je bilo 2800 Albanaca koji su se borili za slobodu i neovisnost Hrvatske, gdje je njih 87 izgubilo život, izvještava Klan Kosova.

“Bio sam u stalnom kontaktu s drugim prijateljima s hrvatskom ambasadom ovdje u Prištini i nikada nije rečeno da je Republika Hrvatska službeno ili njen predsjednik garantirao za borce koji su u Haagu.”

Predsjednik Saveza Albanaca, Çollaku i Kaçinari, službeno su u ime albanske zajednice u Hrvatskoj poslali pismo predsjedniku, Saboru i premijeru da Republika Hrvatska učini sve da da svoje iskustvo koje imaju izuzetno veliko i da podrže svoje prijatelje u ovom slučaju Albance ili borce OVK koji su u Hagu “.

“Ovo je bio službeni razgovor koji je napravljen u odnosima između albanske zajednice i Republike Hrvatske”.

“Suprotno tome, do sada nije izdan niti jedan dokument, niti jedna službena izjava, osim što je uskraćeno da će Republika Hrvatska garantirati i podržati takav zahtjev.”

“Uvjerenje je vrlo normalna. 2800 Albanaca borilo se za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske. Njih 87 izgubilo je život tamo u Hrvatskoj. “Ja sam jedan od njih koji se bori od prvog dana.”

S tim u vezi, Kastrati tvrdi da su Albanci najveća nehrvatska zajednica koja se borila za oslobađanje Hrvatske, izvještava Klan Kosova.

“Albanci su najveća nehrvatska zajednica koja je sudjelovala u hrvatskoj borbi za oslobođenje i neovisnost Hrvatske. “I normalno je da Republika Hrvatska priskoči u pomoć borcima OVK.”

“Imali smo zajedničkog neprijatelja, mi smo puška, kako kažu na vojnom jeziku, i sasvim je normalno da smo kao albanska zajednica očekivali da predsjednik i parlament, koji je najviši organ u Hrvatskoj kao i na Kosovu, izađu sa izjavom ili garancijom, koja je spremna da garantuje za borce Oslobodilačke vojske Kosova “.