SRB-BIH

“Non-paper”, Zejnullahu: Bosna i Hercegovina se ne može rasturiti bez krvavog rata(VIDEO)

Od ponedjeljka se u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekulira da je slovenački premijer Janez Jansha poslao diplomatski dokument bez papira u Brisel koji govori o prekrajanju granica na Balkanu.

Prema ovom dokumentu, predlaže se redefinisanje granice Kosova i Srbije, ujedinjenje Kosova sa Albanijom, mogućnost otcepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i druge promjene na granicama balkanskih zemalja,

Bivši prvi ambasador Bosne u Albaniji Muharrem Zejnullahu, u Info magazinu Klan Kosova, rekao je da se takvi dokumenti izrađuju po mjeri javnog mnijenja.

“Ovi dokumenti uvijek trebaju provesti anketu, bilo političku, regionalnu ili globalnu, kako bi se vidjelo mišljenje i reakcije ljudi. Ovo nije prvi put da se takve ideje predlažu u Bosni i Hercegovini. Ove ideje bile su i uoči posljednjeg rata – agresije Srbije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, posebno tokom rata. “Kao takvi nisu svi prihvaćeni kao moguće, a ovo za Bosnu i Hercegovinu i one koji su doveli Bosnu i Hercegovinu do ovog stupnja neovisnosti je neprihvatljivo i vrlo opasno.”

Svaki dokument, posebno ovi dokumenti koji izađu s naslovom “non-paper”, imaju za cilj pribaviti političko i javno mnijenje o nekom pitanju, u ovom slučaju o pitanju raspada Bosne i Hercegovine. S druge strane, takođe se predlaže ujedinjenje Kosova i Albanije “.

Ali koliko je vjerovatno da će se podjela Bosne i Hercegovine zaista dogoditi?

“Što se tiče raspada Bosne i Hercegovine na miran način, to je utopija. “Ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na Balkanu na mirnom putu, posebno kada je riječ o transformaciji, razmjeni ili uzurpaciji teritorija malih zemalja.”

“Bosna i Hercegovina je nefunkcionalna država sa vrlo složenom državnom regulativom, koja je vjerovatno jedinstvena u svijetu. Bosna i Hercegovina ima pet nivoa vlasti u Federaciji i jedan u Republici Srpskoj – gotovo šest nivoa vlasti sa dvije nacionalnosti i jednim distriktom Brčko. U Federaciji postoji deset kantona “.

“Ono što je [Milorad] Dodik rekao u Beogradu, jer svake sedmice ide na časove [Aleksandra] Vuiqija, izjavio je da tako nešto ne zavisi od unutrašnjih aktera Bosne i Hercegovine, već u potpunosti i u osnovi zavisi samo od Sjedinjenih Država .

Bivši prvi ambasador Bosne u Albaniji rekao je da ideja o raspuštanju Bosne i Hercegovine nije nova, dodajući da se tako nešto ne može učiniti na miran način.

“U Bosni i Hercegovini ne može biti sporazuma ni mirnog raskida bez krvavog rata i možda mnogo žešćeg i tragičnijeg nego što je to bilo od 1992. do kraja 1995. godine, gdje znamo da je” došlo do masovnog genocida bez odbrane . “