Njemački mediji: Hrvatska ilegalno protjeruje migrante u BiH

Indicija je bilo odavno, a sada je više njemačkih medija zajedno objavilo veliko istraživanje s videosnimcima o ilegalnom vraćanju migranata na granici Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, prenosi u četvrtak Deutsche Welle (DW).

Za komplicirani projekat istraživanja udružili su se njemački sedmičnik Der Spiegel, medijska organizacija Lighthouse Reports, švicarski SRF Rundschau, dopisništvo njemačkog ARD-a iz Beča i hrvatske novine Novosti, prenosi Tanjug.

Zajedno su utvrdili da hrvatska policija sistematski protjeruje tražitelje azila kojima je potrebna zaštita u Bosnu i Hercegovinu, a da im ne pruža priliku da podnesu zahtjev za azil.

Ilegalno vraćanje gotovo 65 tražitelja azila
Istražiteljima je prvi put uspelo da snime takozvane pushbackove, odnosno ilegalno vraćanje izbjeglica nakon što su već prešli granicu neke zemlje.

Za sedmicu su saradnici medija zabilježili ilegalno vraćanje gotovo 65 tražitelja azila, među kojima je bilo trudnica i djece, a djelomično i invalida.

Na snimcima se jasno mogu prepoznati pripadnici hrvatske granične policije, prenosi DW.

Sažetak snimljenog materijala mediji su objavili na internetu.

Snimci pokazuju kako hrvatski policajci vraćaju osobe iz Hrvatske, dakle iz Evropske unije, u bosanske šume.

Migranti, među kojima je bilo i djece, ispričali su novinarima, između ostalog, i o tomu da su ih tukli.

Osim toga, u Hrvatskoj su im, kažu, uništene kamere mobilnih telefona, kako ne bi mogli snimati događaje.

Takozvani pushbackovi u suprotnosti su s hrvatskim, evropskim i međunarodnim pravom.

Opasnost za vjerodostojnost Unije
O takvim akcijama na hrvatskoj granici, dakle vanjskoj granici EU-a, mediji su izvještavali više puta.

Na pitanje njemačkog Spiegela, hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo je da se kod tih akcija radilo o legalnom sprečavanju ulaska osoba na granici.

Pritom nije neophodno utvrditi “potrebe migranata”, navode u Zagrebu.

Ministarstvo, također, ignorira činjenicu da su tražitelji azila, prema njihovim vlastitim navodima, već bili prodrli duboko na hrvatsku teritoriju, navodi Spiegel.

Zakon EU-a u takvom slučaju zabranjuje protjerivanje preko zelene granice i propisuje da se takvim osobama na njihov zahtjev omogući podnošenje zahtjeva za azil.

Zastupnici u Evropskom parlamentu koji su pogledali snimke u tome vide opasnost za vjerodostojnost EU-a.

Evropska komisija mora prisiliti Hrvatsku da tražiteljima azila omogući postupak za dodjlu azila, izjavila je holandska zastupnica u EP-u Tineke Strik.

Svaki pojedini slučaj mora biti istražen
Hrvatska Vlada bi mogla imati problema i zbog izvještaja Odbora protiv mučenja Vijeća Evrope.

Iz kuloara se može čuti da je taj izvještaj gotov, ali još nije objavljen te da potvrđuje optužbe protiv granične policije.

Hrvatska Vlada se protivi njegovom objavljivanju, a Ministarstvo unutarnjih poslova to opovrgava.

Nadležna evropska komesarka Ylva Johansson kaže da je do sada dobila mnogo sličnih izvještaja i da svaki pojedini slučaj mora biti istražen.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je, kaže, prilikom njenih posjeta iskazao razumijevanje i obećao da će uspostaviti nezavisni mehanizam za praćenje poštovanja ljudskih prava na granici.

Go to TOP