SRB-BIH

Njemačka zatvorena do 14. februara, mjere još rigoroznije

Njemačka ostaje zatvorena najmanje do 14. februara, odlučeno je na sastanku kancelarke i pokrajinskih premijera. Mjere su još rigoroznije: medicinske maske u prevozu i prodavnicama, a rad od kuće je obaveza gdje god je moguće.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 pokrajina postigli su dogovor da mjere zatvaranja zbog pandemijer korone ostanu na snazi do 14. februara.

  • Teško je to kroz šta ponovo moramo da provedemo ljude, ali princip predostrožnosti je naš prioritet i to smo danas uzeli u obzir – rekla je Merkel nakon sastanka koji je trajao gotovo osam sati.

Nova pravila nalažu da ljudi u prodavnicama i u javnom prevozu će da nose visokokvalitetne medicinske maske kao što su one tipa FFP2. Poslodavci moraju, gdje god je moguće, da omoguće svojim zaposlenima da rade od kuće – i to do 15. marta.

Ostaju i ranija pravila. Tako će sve prodavnice i servisi koji nisu od esencijalnog značaja biti zatvoreni. Obdaništa su, također, zatvorena, ali roditelji mogu da uzmu plaćeni odmor kako vi se brinuli za svoju decu. Poslodavci se podstiču da dozvole zaposlenima da rade od kuće.

Zabranjeno je konzumiranje alkohola na javnom mestu. Vjerski događaji u crkvama, sinagogama i džamijama mogu se održavati uz pridržavanje higijenskih pravila, ali zajedničko pjevanje nije dozvoljeno.

Privatni kontakti na privatnim su ograničeni na samo još jednu osobu koja ne živi u domaćinstvu.

Škole su uglavnom zatvorene, a učenici nastavu pohađaju „na daljinu“.