Tjera

Njemačka i Kosovska policija uhapsile su devet osoba koje su “pljačkale” putem Call centra

Međunarodni štrajk protiv prevaranata iz pozivnih centara, nakon što su njemačka i kosovska policija zajedno sa sigurnosnim vlastima poduzele mjere protiv štete ili pljačke miliona eura, izvještava policija u njemačkoj Bavarskoj, izvještava Gazeta Sinjali.

Dana 11. novembra 2020. godine, kosovske bezbednosne vlasti, u bliskoj saradnji sa nemačkim istražnim i pravosudnim vlastima, uspele su da uhapse operatore call centara na Kosovu koji su godinama delovali u polju „obećanja o nagrade na lutriji “i uglavnom obmanjujući bogate žrtve.

Navodi se da su osumnjičeni odgovorni za niz prevara u čitavoj Saveznoj Republici Njemačkoj i uspjeli su opljačkati milione eura.

Njemačka policija kaže da je tom potezu prethodila višemjesečna intenzivna istraga odjela za saradničku kriminalističku istragu u Trieru pod vodstvom javnog tužilaštva u Bad Kreuznachu, inspekcija kriminalističke policije i državnih tužilaštava u Ansbachu i Dresdenu te kosovskih vlasti.

Odjel kriminalističke istrage u Trieru bio je odgovoran za suradnju između inspekcija kriminalističke policije, javnih tužilaca i kosovskih vlasti uključenih u kosovsku operaciju.

“U operaciji koja se fokusirala na Kosovo, uključene vlasti i odjeli uspjeli su pretražiti ukupno 13 objekata, uhapsiti devet osumnjičenih, uključujući vođe bandi, i pružiti opsežne dokaze,” kaže se.

Pored imovine kao što su visokokvalitetna vozila, ovo je uključivalo i opsežnu tehničku opremu dva korištena i sada onesposobljena call centra, kao i vatreno oružje.

Uglavnom ove grupe Call centra pozivaju starije osobe, jedine u Njemačkoj, i predlažu im pobjedu na lutriji od nekoliko stotina hiljada eura. Da bi zaradile navodnu dobit, žrtve su u početku bile prisiljene platiti naknade poput prijevoza, osiguranja ili notarskih troškova za raspodjelu dobiti. To je učinjeno putem transfera novca od oštećene strane u inostranstvu, prenosa šifri elektronskog novca, kupona za kupovinu većih internetskih portala ili podizanja lične gotovine.

U bezbroj telefonskih poziva počinitelji su na žrtvama izgradili pravu bazu povjerenja, koju su posebno koristili za svoje kriminalne aktivnosti. U nekim slučajevima, grupe su čak vršile pritisak na oštećene očekujući da će dobiti izgubljeni novac, zbog čega su prikupljale novac od ostalih oštećenih. U mnogim dijelovima počinitelji su dobili tako velike svote novca i imovine. Pored materijalne štete, pozivi su često imali i velike psihološke posljedice za žrtve.

Izvrsna saradnja između kosovskih i njemačkih vlasti, kao i onih koji su uključeni u EU projekat „IPA 2017“ „Centra za međunarodnu pravnu saradnju“, na kraju je dovela do uspješnih suzbijanja ove vrste organizovanog grupnog kriminala. “Nadalje, bavarska policija za podršku sa sjedištem u Passauu uspjela je značajno konsolidirati istragu.”

Nakon što su kriminalistička policija iz Triera, Ansbach i Dresden intenzivno istraživali kosovski pozivni centar od 2018. godine, na početku pandemije koronavirusa u martu do maja 2020. godine, bilo je mirnije i pozivi su smanjeni.

Dok je u maju 2020. došlo do još jednog masovnog porasta poziva i takozvanog “bum” ove prevare.

U maju ove godine, na primer, počinioci sa Kosova nekoliko su puta varljivim pozivima od 78-godišnjeg muškarca iz Landshuta dobili visoku petocifrenu sumu u evrima. U tom kontekstu, dvojica sakupljača novca uhapšena su u flagrante delicto prilikom predaje novca 3. juna 2020. Ovaj 28-godišnji sakupljač novca, koji je ujedno bio i državljanin Kosova, mogao je isprobati ukupno četiri prikupljanja sredstava u Dingolfingu u Landshutu i Minhen.

Takođe se navodi da je značajan broj osoba u Republici Kosovo bio uključen u ovu grupu.

Istragama bavarske kriminalističke policije pod visokim pritiskom otkriveno je da je 79-godišnji stariji muškarac Dingolfing, koji je već predao četveroznamenkasti prosječni iznos eura 28-godišnjem kolekcionaru s Kosova, još uvijek bio masovno pregažen. telefonskim pozivom.

Autori su se predstavili širokim izborom identiteta. Varali su opisujući sebe kao policajce iz lokalnog ureda Dingolfinga, zaposlenike kompanije za transfer novca, bilježnike, zaposlenike Bundesbanke, zaposlenike evropske kompanije za konkurenciju itd. Nije bilo ograničenja za prevarante.

Kada je u junu ove godine novac trebalo ponovo predati Dingolfingu, uhapšena su još dva sakupljača novca. Ova dva počinioca su takođe državljani Kosova. Policijske istrage otkrile su da su ih počinioci uhapšeni na Kosovu uputili da novac direktno prikupe. Ti su počinitelji, s druge strane, bili povezani s još najmanje četiri isporuke novca u Njemačku.

Glavna saslušanja protiv ovdje uhapšenih osoba još uvijek su u tijeku, ali međuregionalna suradnja dala je rezultate.

Daljom saradnjom i istragama u ličnoj razmeni sa javnim tužiocima i policijskim vlastima u Dresdenu, Ansbachu, Landshutu, Passauu i kosovskim vlastima, konačno je bilo moguće identifikovati pristalice i locirati pozivne centre.

Međutim, ovaj uspeh prekogranične policijske saradnje i javnog tužioca u Nemačkoj, kao i kosovskih bezbednosnih i policijskih vlasti, omogućio je razjašnjenje prošlih radnji i velikom broju starijih ljudi izbegao znatno veću štetu. / Gazeta Sinjali /