SHËNDETËSIA

Një virologe nga Serbia e cila mori doktoratën me temën Koronavirus 30 vjet më parë: Zbuloi se si duhet për të ndaluar?

Koronaviruset janë emri për një grup virusesh që shkaktojnë sëmundje tek gjitarët dhe zogjtë. Tek njerëzit, viruset shkaktojnë infeksione të frymëmarrjes, siç janë ftohjet, të cilat zakonisht janë të butë. Format më pak të zakonshme si SARS, MERS dhe koronavirusi i ri, i cili ka shkaktuar epideminë aktuale të virusit koronal të Wuhan, mund të ketë pasoja vdekjeprurëse, raporton Kosova.info.

Për momentin, nuk ka vaksina ose ilaçe antivirale të aprovuara për parandalimin ose trajtimin e virusit, dhe mjeku serb po thotë, ndër të tjera, saktësisht se çfarë mund të jetë potencialisht ilaçi.

A mund të supozohej atëherë se koronavirusi do të ishte aq i rrezikshëm?

“Unë mendoj jo, sepse koronavirusi nga sojet njerëzore shkakton infeksione të buta të frymëmarrjes, por llojet e kafshëve shkaktojnë infeksione në kafshë, dele dhe derra, pneumoni të rëndë dhe vdekje të tërë bagëtisë”, tha Dr. Keseroviq për RTS.

Në një intervistë për RTS, ajo shtoi se kjo është hera e parë në Kinë që koronavirusi po shkakton infeksione të tilla të rënda të frymëmarrjes te njerëzit dhe se izolimi i saj koronavirus është nga veshkat dhe tumoret dhe gjëndrat limfatike që vuajnë nga sëmundja endemike.

Mjekja tregon se ishte një surprizë e madhe në vitet nëntëdhjetave sepse virusi ishte i izoluar nga materiali që nuk kishte asnjë lidhje me traktin respirator.

Ajo u pa për herë të parë me mikroskop elektronik nga kolonel doktor Spasiq i MMA dhe profesor Kosta Apostolov nga Londra.

“Ishte atëherë që bashkëpunimi ynë filloi me dëshirën për të provuar ta izolojmë atë virus nga ai material dhe të provojmë nëse virusi ishte shkaku i sëmundjes endemike të veshkave në disa pjesë të vendit tonë, ku veshkat dështojnë. Veshka thahet, si një arrë, dhe pacientët mund të mbijetojnë vetëm për një periudhë kohe në dializë”, tha Keseroviq.

“Unë mendoj se këto vaksina do të vijnë në jetë, por vaksina është diçka që është parandaluese, për të parandaluar sëmundje të reja. Personat të cilët tashmë janë të sëmurë duhet të mjekohen për t’i ndihmuar që të shërohen”, tha mjeku.

Kur u pyet se çfarë është kurimi, mjeku përgjigjet se ilaçi është para së gjithash serumi i atyre personave që kanë pasur këtë sëmundje në epidemi, dhe ata kanë krijuar antitrupa kundër koronavirusit.

Ata që shërohen kanë imunitet të lartë dhe antitrupat e tyre mund të shërbejnë për të kuruar ata që janë në një gjendje shumë të rëndë, vëren ai.

Ai shton se një kurë tjetër e mundshme është përdorimi i alfa interferonit të leukociteve njerëzore, pasi interferoni është një kurë për viruset.

“Nuk është prodhuar në Serbi për një kohë të gjatë. Kam punuar në Torlak për 40 vjet. Organizata Botërore e Shëndetit atëherë tha se nuk kishte kushte për të vazhduar prodhimin. Kina është një vend i madh dhe sigurisht që prodhon interferonin e leukociteve alfa të njeriut dhe të mbijetuarit me siguri e morën atë interferon”.

A po konkurrojnë viruset me speciet njerëzore, dhe kush do ta fitojë përfundimisht atë betejë?

“Duhet të jemi ne”, përfundoi Dr. Branislava Keseroviq. /Kosova.info/