Bota

Një rekord 5.6 përqind amerikanësh deklarojnë veten të jenë LGBT

Një rekord 5.6 përqind e amerikanëve, ose 18 milion njerëz, identifikohen si lezbike, homoseksuale, biseksuale ose transgjinore, tregoi të mërkurën një sondazh i Gallup.

Kjo rritje e konsiderueshme i atribuohet pranimit më të madh të komunitetit LGBT + në shoqëri. Kjo është një rritje prej 24 përqind krahasuar me 2017, kur 4.5 përqind e të rriturve votuan për anëtarët e LGTB +.

Anëtarët e Gjenerimit Z, të moshës 18 deri 23 vjeç, kontribuan më së shumti në rritjen e këtij numri. 15.9 përqind e tyre deklarohen si LGBT +. Shumica e amerikanëve LGBT +, 54.6 përqind, identifikohen si biseksualë, 24.6 përqind si homoseksual, 11.7 përqind si lezbike dhe 11.3 përqind si transgjinorë.

Mbështetja për martesat e të njëjtit seks, e legalizuar në 2015, u rrit në 62 përqind, krahasuar me 2007 kur martesa e të njëjtit seks u mbështet nga 36 përqind e Amerikanëve.

Sondazhi u krye në 15,000 Amerikanë gjatë vitit 2020. Në sondazh, 86.7 përqind e të rriturve deklaruan se ishin heteroseksualë, ndërsa 7.6 përqind refuzuan t’i përgjigjen pyetjes.

Gratë identifikohen më shumë si LGBT + sesa burrat, 6.4 përqind krahasuar me 4.9 përqind.

Midis liberalëve politikë, 13 përqind e tyre deklaruan veten si LGBT +, ndërsa midis konservatorëve ky numër është 2.3 përqind.