Bota

Një gjykatë gjermane ka dënuar rekrutuesit e Shtetit Islamik

Një gjykatë gjermane dënoi të hënën një imam irakian me më shumë se 10 vjet burg pasi e shpalli fajtor për pjesëmarrjen në planifikimin e një sulmi në Gjermani dhe mbledhjen e fondeve dhe luftëtarëve për grupin terrorist Shteti Islamik.

Prokurorët akuzuan hoxhën 40-vjeçar, të identifikuar në dokumentet e gjykatës si Ahmad Abdulaziz Abdullah A., për rekrutimin e të paktën shtatë personave që përfundimisht udhëtuan në Lindjen e Mesme, ku ata luftuan së bashku për ISIS.

Dy burra që ai rekrutoi besohet se kanë vrarë më shumë se 150 ushtarë Irakianë në sulmet vetëvrasëse, njoftoi Reuters.

Një gjykatë më e lartë rajonale në qytetin verior të Celle e dënoi atë me 10 vjet e gjysmë burg. Tre anëtarë të rrjetit islamik që ai krijoi u dënuan me burgim që shkonin nga katër në tetë vjet.

I dyshuari kryesor, i njohur me pseudonimin Abu Walaa, që në arabisht do të thotë Babai i Besnikërisë dhe tre të tjerë u arrestuan në Nëntor 2016 në operacionet në shtetet e Saksonisë së Ulët dhe Nordrhein-Westfalen.

Fillimisht një degë e Al Kaidës, Shteti Islamik ka okupuar pjesë të mëdha të Irakut dhe Sirisë që nga viti 2014, duke vendosur rregulla të rrepta duke prerë kokat dhe sulmuar publikisht mbështetësit jashtë vendit.

Ai u mund nga një koalicion ushtarak i udhëhequr nga SHBA, i cili në vitin 2019 i mori grupit territorin e fundit në Siri.

Të pandehurit mbajtën klasa fetare gjatë së cilës rekrutëve të mundshëm u shpërndanë materiale radikale islamike, thanë prokurorët.