Bota

Një dozë e vaksinës Johnson & Johnson është efektive dhe e sigurt

Vetëm një dozë e vaksinës covid-19 Johnson & Johnson është treguar e sigurt dhe efektive në prova, tha të Mërkurën Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA (FDA), duke hapur rrugën për aprovimin e vaksinës së shumëkombësheve amerikane.

Miratimi duhet të vendoset të Premten nga ekspertë të pavarur të FDA.

FDA nuk është e detyruar të ndjekë këshillat e ekspertëve të saj, por e bëri atë kur miratoi vaksinat Pfizer dhe Moderna.

Vaksina e J & J është 66 për qind efektive në parandalimin e varianteve të shumta të covida-19 në një studim në të gjithë botën që përfshin 44,000 njerëz, njoftoi kompania në janar.

Efektiviteti i tij ndryshonte në intervalin prej 72 përqind në Shtetet e Bashkuara, 66 përqind në Amerikën Latine dhe 57 përqind në Afrikën e Jugut ku lloji i ri është përhapur. 85shtë 85 për qind efektiv në ndalimin e formave më të rënda të sëmundjes.

Vaksina ishte efektive në zvogëlimin e rrezikut të covida-19 dhe parandalimin siç konfirmohet nga testimi PCR të paktën 14 ditë pas vaksinimit, sipas FDA.

Tre marrës të vaksinave në provat kishin efekte anësore serioze, por analiza e FDA nuk identifikoi ndonjë arsye specifike që do të parandalonte miratimin e menjëhershëm.

J&J deri më tani nuk ka lëshuar detaje të provave të saj klinike përveç përqindjes së efikasitetit.