Bota

Një bankë në SHBA transferoi gabimisht rreth 1 miliard dollarë – mund të “rikthejë” vetëm gjysmën e tyre

Pasi bëri një nga “gabimet më të mëdha në historinë bankare”, Citibank nuk do të lejohet të “rikthejë” gati gjysmë miliard dollarë që u dha aksidentalisht huadhënësve të Revlon, vendosi një gjykatës i Gjykatës së Qarkut në SHBA.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, Citibank, e cila po vepronte si agjent i huas së Revlon, synonte të dërgonte rreth 8 milionë dollarë në pagesa interesi për huadhënësit e kompanisë kozmetike.

Në vend të kësaj, Citibank “ofroi” aksidentalisht gati 100 herë atë shumë, duke përfshirë 175 milionë dollarë në një fond mbrojtës.

Në tërësi, ajo u dërgoi aksidentalisht 900 milionë dollarë huadhënësve të Revlon.

Disa huadhënës i kthyen paratë, por të tjerët jo.

Citibank paraqiti një padi në gjyq në gusht duke kërkuar kthimin e fondeve të saj, por ende nuk ka marrë 500 milionë dollarë nga 10 firma këshilluese investimesh pas transferimit aksidental.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, ligji zakonisht ndëshkon ata që shpenzojnë para të depozituara aksidentalisht në llogaritë e tyre – dhe transferimet aksidentale janë të zakonshme në epokën dixhitale.

Por ligji i Nju Jorkut ka përjashtime nga ky rregull.

Nëse përfituesi nuk e dinte që ato ishin lidhur në mënyrë aksidentale, ai mund t’i mbajë ato.

Huadhënësit e Revlon thanë se besonin se Citibank po “instalonte” parapagimet për një kredi.

Mbi të gjitha, paratë e lidhura aksidentalisht ishin shuma e saktë “në qindarkë” që u detyrohej atyre Citibank, megjithëse kredia nuk ishte vendosur të maturohej për pak kohë.