SHËNDETËSIA

‘Niveli i oksigjenit bie në mënyrë të rrezikshme’/ Ja si i vret COVID-19 pacientët me pneumoni

Mjekët thonë se pacientët me koronavirus vuajnë nga rënie e rrezikshme e oksigjenit, e cila i kërcënon ata për jetën ndërsa ndodhen në dhomën e urgjencës që mund të çojë në vdekjen e tyre.

Dr Richard Levitan, është një mjek i urgjencës së mjekësisë në Spitalin Bellevue në New York City dhe ka mësuar profesionistë të tjerë mjekësorë se si të intubojnë dhe përdorin ventilatorët për të paktën dy dekada, raporton Dailymail.

Por, në një variant për New York Times, ai shkroi se ai pa një fenomen interesant në pacientët COVID-19 me pneumoni.

Ai po shihte pacientë që kishin mushkëri të mbushura me lëng ose qelb, por ata nuk po mundoheshin të merrnin frymë deri në ditën kur arritën në spital.

Në fakt, ata nuk e kishin idenë se kishin infeksion derisa të gjendeshin në dhomën e urgjencës dhe, deri atëherë, ‘ata shpesh ishin në gjendje kritike.

Kjo për shkak se shumë prej tyre vuanin nga hipoksia, mund të çojë në nivele të ulëta të oksigjenit në inde, duke rezultuar në dëmtim të organeve dhe – në disa raste – vdekje.

Hipoksia është një formë e privimit të oksigjenit të shkaktuar nga hipoksemia, e cila ndodh kur ka nivele të ulëta të oksigjenit në gjak.

Në rastin e hipoksisë, indet e trupit fillojnë të mbajnë pak oksigjen, gjë që mund të rezultojë në infeksione dhe dëmtim të indeve.

Një studim i vitit 2011 nga Spitali i Përgjithshëm i Massachusetts zbuloi se afërsisht shtatë përqind e pacientëve përjetojnë një ‘ngjarje hipoksemike’ dhe 3.5 përqind kishin një ‘ngjarje hipoksemike të rëndë’ që zgjati dy minuta ose më gjatë.

Hipoksia mund të ndodhë pa shumë paralajmërim dhe, pa oksigjen, zemra juaj, mëlçia, truri dhe organet e tjera mund të dëmtohen brenda disa minutash.

‘Dhe këtu është ajo që na befasoi me të vërtetë: Këta pacientë nuk raportuan ndonjë ndjesi të problemeve me frymëmarrjen edhe pse të dhënat e tyre në gjoks treguan pneumoni difuze dhe oksigjeni i tyre ishte nën normal.

Si mund të ndodhë kjo? ‘ Levitan shkroi për The Times.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483