SRB-BIH

Nije fer, ne pretvaramo se, želimo zapadni Balkan u EU

Šef evropske diplomatije Josep Borrell je danas poručio da Evropska unija ulaže mnogo novca u zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regiona u svom sastavu.

“Želimo da pomognemo državama zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU. Nije tačno da se samo pretvaramo da želimo zemlje zapadnog balkana u EU. Te države imaju budućnost u EU, ali te zemlje moraju da urade domaći: da sprovedu reforme, da ispune standarde koji važe za sve članice”, rekao je Borrell gostujući na online konferenciji Američkog atlanskog saveza.

On je dodao da su Rusija, Kina i Turska takođe prisutne na Balkanu, te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do zapadnog Balkana nego Evropskoj uniji.

“Ali mi nastavljamo proces širenja, korak po korak. Slobodan vizni režim je realnost, možda ne za sve zemlje zapadnog Balkana. Usmjerili smo dijalog Beograda i Prištine na pravi put. EU pomaže Balkanu mnogo više nego ostali, ali mi možda nismo dobri u propagandi. Devet milijardi eura je naš ekonomski plan za zapadni Balkan”, naglasio je Borrell.

Kaže da evropski blok investira mnogo više novca od Kine, Rusije i Turske na Balkan, ali da možda moraju bolje da objasne šta i zašto rade.

“Mi pomažemo, ali tražimo reforme. Ostali ne traže. Reforme koje tražimo nisu hir, nego je to potrebno tim zemljama i njihovim stanovnicima, kao što je recimo iskorjenjivanje korupcije. Šteta je ako neki ljudi misle da se samo pretvaramo. To nije fer”, ocijenio je.

Borrell je govorio i o sankcijama Rusiji, o odnosu sa Kinom, o odnosima SAD i Irana.

“Prethodna američka administracija je htjela da započne neku vrstu hladnog rata s Kinom. Mi jesmo rivali s Kinom i jesmo mnogo bliži Americi, ali to rivalstvo ne mora da traje dovijeka. Istovremeno smo i partneri s Kinom u nekim oblastima”, naveo je.

U slučaju Irana kaže da je nuklearni sporazum trijumf diplomatije, ali primjećuje da jedna strana kaže: “prvo popustite vi, pa ćemo mi”, dok druga strana poručuje: “ispunite naše zahtjeve, pa ćemo mi vaše”…

Borrell poručuje da to mora da krene nekako, a ne da ostane na riječima.

“Potrebno je da stavimo obje strane za pregovarački sto, da se izgradi povjerenje između SAD i Irana, to je jedini pravi put”, zaključio je.