SHËNDETËSIA

Nga zemra te zorrët, të gjitha organet e sulmuara nga koronavirusi

Jo vetëm mushkëritë dhe zemra, infeksioni i shkaktuar nga koronavirusi i ri SarsCoV2 është një sëmundje që prek të gjithë organizmin, duke dëmtuar edhe enët e gjakut, veshkat, zorrët, sytë dhe trurin.

Revista “Science” shkruan se virusi vepron ndryshe nga çdo patogjen tjetër i njohur deri më tani.

Koronavirusi e nis rrugwtimin e tij në organizmin e njeriut duke hyrë në fyt, sy dhe hundë; sipërfaqja e qelizave që drejtojnë pjesën e brendshme të hundës janë në të vërtetë të pasura me receptorin Ace2, porta kryesore që përdor virusi për të pushtuar qelizat njerëzore, ku shumëfishohet.

Pasi virusi përhap kopjet e veta në qelizat njerëzore, personi i infektuar mund ta përhap atë si duke mbetur asimptomatike ashtu edhe duke filluar të ketë ethe, kollë të thatë, dhembje fyti, humbje të shijes dhe nuhatjes, dhembje të muskujve dhe dhembje koke.

Nëse në këtë fazë të hershme sistemi imunitar nuk është në gjendje të zmbrapsë virusin, virusi mund të fillojë të sulmojë mushkëritë duke shkaktuar pneumoni; në disa raste situata papritmas mund të përkeqësohet dhe zhvillohet ajo që quhet sindromi akut i stresit të frymëmarrjes, ku nivelet e oksigjenit në gjak shemben dhe frymëmarrja bëhet gjithnjë e më e vështirë, shpesh çon në vdekje.

Besohet se një hiperreaksion i sistemit imunitar, i quajtur “stuhia e citokinës”, që janë molekulat që drejtojnë reagimin e shëndetshëm imunitar, por në këtë rast ata e bëjnë atë përtej asaj që është e nevojshme sepse fillojnë të sulmojnë qelizat e shëndetshme besohet se udhëheqin këtë rrugë. Enët e gjakut pastaj fillojnë të rrjedhin, presioni i gjakut bie, formohet mpiksja dhe kolapsi i organeve.

As enët e gjakut dhe zemra nuk kursehen, siç dëshmohet nga rasti i një gruaje nga Brescia i shtruar në spital me simptomat klasike të sulmit në zemër, të shkaktuara në vend të kësaj nga Covid-19. Dëmi shtrihet edhe në gjak me koagulim dhe aritmi. Janë raportuar gjithashtu ishemi në gishta dhe këmbë, dhembje dhe nekrozë të indeve.

Aftësia për të sulmuar enët e gjakut do të shpjegonte pse ata që tashmë kishin probleme kardiovaskulare, për shembull nga diabeti ose hipertensioni, janë më të rrezikuar.

Koronavirusi i ri gjithashtu mund të sulmojë zorrën, ku receptorët Ace2 janë të bollshëm, dhe mëlçinë. Ai gjithashtu mund të dëmtojë veshkat dhe të ndikojë në tru, siç dëshmohet nga rastet e encefalitit, konfiskimeve epileptike, humbjes së vetëdijes, aromës dhe goditje të regjistruar te njerëzit me Covid-19.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.