SRB-BIH

Nezasluženo zapošljavanje u javnim institucijama

Institut GAP objavio je danas izvještaj “Beskrajno zapošljavanje u javnim institucijama”, koji analizira utjecaj britanskog projekta na imenovanje profesionalaca na više rukovodeće pozicije.

Izvještaj tvrdi da je projekt britanske ambasade imao pozitivan utjecaj ne samo na zaslužno zapošljavanje na neke važne više rukovodeće pozicije, već i na stvaranje nove kulture praćenja zapošljavanja, značajno povećavajući kvalitet kandidata i nivo transparentnosti postupka odabira.

Međutim, visok nivo neprovođenja preporuka britanske ambasade i dalje zabrinjava, što osim što predstavlja kršenje obaveza i izdataka britanskih fondova poreskih obveznika, ujedno je pokazatelj da kosovske institucije ne daju prioritet postavljanju meritokratije na rukovodeće pozicije. .

Da bi sprečila nepotizam i uspostavila meritokratiju pri zapošljavanju na višim rukovodećim položajima, britanska ambasada pružila je pomoć vladi i Skupštini Kosova u zaslužnom zapošljavanju. Prva faza ove saradnje započela je u oktobru 2016. Druga faza projekta nastavila se od septembra 2018. do 31. marta 2020. U međuvremenu, u julu ove godine, Britanska ambasada nastavila je projekat sa Skupštinom i Vladom koji će trajati tokom čitavog mandata Skupštine, odnosno Vlade. Provedba ovog projekta ima visoke budžetske troškove. Ukupan iznos plaćen od oktobra 2016. godine do kraja tekućeg ugovora iznosi 1,772,356 GBP (blizu 2 miliona evra).

Ali kosovske institucije u mnogim su slučajevima ignorirale preporuke Britanaca da na ključne položaje biraju zaslužne ljude. U 14 procesa zapošljavanja, preporuke britanskog partnera potpuno su ignorirane, imenovanjem osoba koje uopće nisu ušle u uži krug uspješnih kandidata.

Izvještaj tvrdi da je zapošljavanje zasnovano na zaslugama, osim što smanjuje korupciju i nepotizam, meritokratija je i preduvjet za stvaranje ravnopravnog i sposobnog društva.

Potpuni izvještaj nalazi se u prilogu ove e-pošte ili klikom ovdje.