SRB-BIH-HR

Neuspjeh Albina Kurtija na izborima u Albaniji

Pokret Vetëvendosje nije uspeo u Albaniji. Na izborima 25. aprila, stranka Albina Kurtija dobila je samo 3.541 glas od ukupno preko 1,66 miliona glasova širom zemlje.

Njena tri kandidata koja su se kandidirala kao nezavisni kandidati u Tirani, Gjirokastri i Lezhi već su se našla na listi najmanje glasanih.

Kreshnik Merxhani u Gjirokastri dobio je samo 148 glasova, Iljaz Shehu u Lezhi 400 i Bojken Abazi u Tirani 2993 glasa, uključujući i Kurtijev glas.

Rezultat je dokaz dvostrukog neuspjeha; ne samo kandidata, već i Albina Kurtija lično, koji je, iako obnaša funkciju premijera Kosova, viđen u Albaniji u kampanji za Vetëvendosje zajedno sa ministrima svoje vlade, potez bez presedana koji je izazvao reakcije političkih uporišta u Prištini.

Tamošnja politika optužila je Kurtija da je napustio zemlju usred pandemije u kampanji u Albaniji.

Kao dio predizborne kampanje na Kosovu smatralo se odbijanjem ponude premijera Rame da primi vakcine iz Albanije, jer je svoju zemlju napustio bez vakcina samo da Rami usred kampanje ne bi dao političku prednost.

Takođe, u inerciji stavova za izborne svrhe bilo je njegovo odgađanje u želji da premijer Rama pobijedi na izborima.

Grčki premijer Mitsotakis, sjeverni Zaev Makedonije, turski predsjednik Erdogan, francuski predsjednik Macron i drugi regionalni i evropski čelnici prenijeli su čestitke Rami čim je rezultat izašao, dok je čestitka Albina Kurtija stigla nekoliko dana kasnije, kao da je to slučaj iznuđena čestitka: gubitnik pobjednika, a ne poput premijera Kosova premijera Albanije. / KlanTV