SRB-BIH-HR

Nestanak biznismena Remzi Hoxha, porodica završava potragu smatra odgovornim Salji Berišu

Nakon 25 godina potrage, porodica Remzi Hoxha odlučila je zaustaviti potragu za nestalim biznismenom.
Njegov sin Ardian Hoxha rekao je da će na sljedeću godišnjicu napraviti otvoreni grob za njegovog oca i spomen obilježje gdje će ga moći posjetiti i položiti cvijeće.

“Okupili smo se za 25. godišnjicu nestanka našeg oca, Remzija Hoxhe. Okupljamo se kako bismo ga obilježili kao prvu tačku bolnog dana i podijelili s vama svoja razmišljanja o tome kako ćemo postupiti u budućnosti. Četvrt stoljeća nakon što smo izgubili oca, brata, muža, porodicu, došli smo do točke kada smo izgubili nadu, izgubili vjeru u institucije pravde, u političku klasu u Albaniji, sve političke stranke bez razlike, došli smo do “točka u kojoj moramo smanjiti stvari bez obzira koliko je bolno za nas kao porodicu i ići dalje”, rekao je.

“Istina je samo jedna, nakon 17 godina napora, psihološkog zlostavljanja, lutanja po uredima svih institucija, trebalo je 17 godina da Sud za teška krivična djela u Albaniji dokaže da su počinitelji ovog zločina devet osoba SHIK-a, “po naredbama Salija Beriše”, dodao je na konferenciji za novinare.

Na narednu godišnjicu, rekao je da će otvoriti grob za Remzija Hodžu i spomen obilježje, izvještava KP. “25 godina bez groba, bez kostiju, bez patnje. “Želimo da našem ocu napravimo otvorenu grobnicu, spomen-obilježje, gdje bi mogli ići i posjetiti ga”, rekao je.

Rekao je da će se od sada baviti razjašnjavanjem aktivnosti Remzija Hoxhe, za što je rekao da će biti pripremljen dokumentarac.

Biznismen Remzi Hoxha otet je 21. oktobra 1995. godine na svom radnom mjestu u Albaniji i njegov nestanak jedan je od najmisterioznijih događaja u godinama demokratije albanske države.