Bota

Nën Alpet zvicerane, tuneli më i gjatë hekurudhor në botë është drejt përfundimit

Mijëra metra nën Alpet zvicerane, një hekurudhë e re me shpejtësi të lartë dhe me kapacitet të lartë është afër përfundimit.

Në zemrën e tij është tuneli më i gjatë hekurudhor në botë – Tunneli Gotthard Base me gjatësi 57 kilometra.

Gjithçka në lidhje me këtë projekt 11.3 miliardë dollarësh është në një shkallë të madhe. Më shumë se 2.500 njerëz punuan në ndërtimin e saj, gdhendje dhe prishje të rrugës së tyre përmes gati 30 milionë ton granit para se të hedhin pothuajse 400 kilometra shina çeliku dhe instalimin e mijëra kilometrave të kabllove për sistemet e energjisë, sinjalizimit dhe komunikimit.

Me rregullimin e tuneleve më të vegjël, të cilët lidhin dy tunelet kryesore paralele çdo 325 metra, rrjeti i përgjithshëm i tuneleve tejkalon 150 kilometra.

Janë gërmuar edhe 8 milion ton shtesë guri me qëllim ndërtimin e tunelit bazë.

Brenda këtyre tuneleve janë dy stacione multifunksionale që lejojnë trenat të kalojnë nga një tunel në tjetrin, për qëllime mirëmbajtjeje ose gjatë emergjencave.

Njëra prej tyre ishte të bëhej stacioni më i thellë i metrosë në botë, i quajtur “Porta Alpina”, me ashensorë që zbresin në një thellësi afër 800 metra, duke lidhur platformat e stacionit me fshatrat në sipërfaqe, por plani u refuzua si joekonomik në vitin 2012, sipas CNN.

“Tunneli Gotthard Base shkurton 40 minuta nga udhëtimi midis Cyrihut ose Bazelit dhe Milanos, duke siguruar që hekurudha të mbetet mënyra e zgjedhjes midis Cyrihut dhe Italisë”, thotë Mark Smith, një ekspert i udhëtimit hekurudhor.

Kur sistemi i tunelit 6.6 miliardë dollarësh të përfundojë në vitin 2028, do të marrë kurorën e GBT si tuneli hekurudhor më i gjatë në botë. Do të sigurojë një rrugë më të këndshme dhe më të drejtpërdrejtë nën Alpet dhe do të lejojë trenat e mallrave të anashkalojnë qytetin e Innsbruck. Udhëtimet nga Innsbruck në Bolzano në Itali do të shkurtohen nga dy orë në vetëm 50 minuta. /Telegrafi/

Shfaq më shumë

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.