SRB-BIH-HR

Nedovršena crkva u kampusu Univerziteta u Prištini poligon za politički marketing PSD-a!?

Član partije Špend Ahmetija gradonačelnika Prištine i zvaničnik PSD-a Zgjim Hyseni putem naloga na fejsbuku je izjavio da su zajedno sa aktivistima ove stranke izbrisali grafit na engleskom jeziku na vratima nedovršene crkve u dvorištu Univerziteta u Prištini, gde je pisalo da “Jesus hates serbs / Isus mrzi Srbe”. I “objasnio” razlog zašto su učinili tako nešto:

“Izbrisali smo taj grafit i želimo poslati još jednu poruku(drugim grafitom). Naša protestna akcija nema nikakve veze s vjerskom ili međunacionalnom mržnjom,” rekao je Hyseni posle ponovnog vandaliziranja objekta nedovršene crkve.

Prema Hysenu, ovaj objekat(crkva) je simbol šovinizma kojim se obilježavaju najteži i najgori dani koje je albanski narod proživio, a koje, prema njegovim riječima, Srbi pokušavaju pretvoriti u svetinje, čak i prema njemu, pred državnim institucijama Republike Kosovo.

Za liturgiju koja je juče održana u ovom objektu, Hyseni zahtijeva odgovornost nadležnih organa.

On kaže da je ministar ministarstva kulture omladine i sporta rekao “Nismo znali”. Ako je tako kaže aktivista PSD-a, onda je ovo veliki neuspjeh. Ministar unutrašnjih poslova mora dati ostavku, KOA takođe mora odgovoriti. Kosovo je potpuno nesigurno pod njihovim vođstvom.”, izjavio je isti.

Aktivisti PSD-a napisali su “Simbol šovinizma postaje svetište. Blagoslovljen: Aljbin Kurit ”, na vratima nedovršene crkve.

Ova akcija članova partije Dardan Molićaja dolazi dan nakon liturgije koja je održana u nedovršenoj crkvi koja se nalazi u dvorištu Univerziteta u Prištini. Inače, predstavnici SPC zajedno sa više građana juče su boravili u nedovršenom objektu crkve, i po prvi put od 1998. godine održali vjereski ritual. I prema dostupnim informacijama Eparhija raško-prizrenska je organizovala liturgiju koju je održao vladika Teodosije. Što je izazvalo brojne reakcije u državi, pa je čak smatrana i provokacijom. Univerzitet u Prištini najavio je da će preduzeti sve neophodne pravne radnje kako bi univerzitetski kampus oslobodio svih nelegalno izgrađenih objekata, uključujući i objekat u kome je organizovana dotična ceremonija.