Srpski

“Nedostatak infektologa i epidemiologa problem za Kosovo”

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia u emisiji „Desku“ na KTV kazao je da Kosovo ima problema sa ljudskim resursima, sa posebnim naglaskom na mali broj infektologa i epidemiologa ali da zbog međunarodne pomoći sada postoji mnogo veća zaštita zdravstvenog osoblja, prenosi Koha.

„Imamo problem sa ljudskim resursima. Broj epidemiologa i infektologa nije dovoljan, pa je počela obuka drugih tehničara kako bi se povećavao broj testova. Ove nove grupe će ići u druge centre gde će uzimati uzorke“, kazao je on.

Što se tiče broja respiratora, Vitia je kazao da je već naručeno 130 respiratora, dok se očekuje da ih bude oko 300.

„Imamo planove i takođe smo naručili od donacija koje smo dobili, oko 130 novih respiratora, ali ne znamo šta se može dogoditi. Ideja je da za ovakvu situaciju imamo preko 300 respiratora. Zajedno sa ministrom Daliborom Jevtićem imali smo sastanak i obraćanje Srbima i da u ovakvoj situaciji treba da budemo u koordinaciji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje Kosova da pomognemo i Srbima“, kazao je Vitia.

Dodao je i da će (danas) biti puštena velika grupa iz Studentskog centra (karantina) i da će biti angažovana jedna ekipa na testiranju, dok će druge ekipe vršiti to na terenu.

Vitia je ponovo apelovao na građane da ostanu kod svojih kuća, istakavši da je to glavni saveznik lekara u borbi protiv koronavirusa.

„Ali više nego ikad treba nam pomoć građana i njihova svest i zato apelujem na građane da ostanu kod kuća, a samo ako ozbiljno shvatimo moći ćemo da je zaustavimo. Broj testova je počeo da se povećava, jednom kada se testiraju oni koji su imali neposredan kontakt, a zatim i širi krug. Srećom imamo dovoljno testova i još uvek ćemo ih imati“, kazao je Vitia.