DOSSIER

Në vend të ‘Aca, Serb’, falë ‘vëlla Millan’

Ashtu si shumica e qytetarëve të Kosovës, Aleksandar Vuçiq është pajtuar me fatin që fituesi i zgjedhjeve në Kosovë është opsioni më pak i dashur për të – Albin Kurti.

Autori: Nenad Kullaçin

Interesi zyrtar i Beogradit në zgjedhjet parlamentare të sapo përfunduara në Kosovë përfundoi kur u njoftua zyrtarisht se Lista Serbe, një opsion i kopjuar i Partisë Progresive Serbe, kishte fituar të dhjetë vendet që u përkisnin përfaqësuesve të popullit Serb.

Informacioni për suksesin e ri të Listës Serbe në Kosovë e gjeti Presidentin Serb Aleksandar Vuçiq në studion e televizionit të tij të preferuar, dhe ne do të thoshim shfaqje, me përfundimin se ai është i interesuar vetëm për rezultatin e Listës Serbe, sepse ai di gjithçka tjeter ashtu si shumica e qytetarëve të Kosovës, Vuçiq është pajtuar me faktin se fituesi i zgjedhjeve në Kosovë është opsioni i tij më pak i preferuar, Albin Kurti, udhëheqësi i Lëvizjes Vetëvendosje. Meqenëse nuk është i interesuar për këtë, Vuçiq deklaroi fitoren e Listës Serbe, me më shumë se 90% të votave të popullatës serbe në Kosovë.

Sipas të dhënave të nevojshme që Vuçiqi të vazhdojë të fryjë flluskën e tij të suksesit, veçanërisht u theksua se Lista Serbe fitoi 5,000 vota më shumë sesa ishte rasti në zgjedhjet e fundit parlamentare në Kosovë në 2019. Këto të dhëna tregojnë se Lista Serbe nuk ka politikë, përveç historisë së zbrazët se “Kosova është zemra e Serbisë“, por që ajo di se si të organizojë votimin në zgjedhjet në Kosovë. Votim kolektiv, evazion nga kamerat “armike“, shantazhe, ryshfet – gjithçka që bëhet në zgjedhjet në Serbi.

Kush është ‘Vëlla Millan (Radoiçiq)’?

Lista Serbe ka një vend të garantuar në qeverinë e Kosovës dhe për këtë arsye nuk deklarohet. Kush e formon atë, ata do të jenë në të, por është e sigurt që ata nuk do të formojnë një koalicion me Kurtin. Ky është edhe detyrimi kushtetues i Kosovës. Do të ndodhë përsëri që Lista Serbe të ketë ministra, por të mos e mbështesë atë qeveri. E çuditshme, por kështu të jetë. Herën e kaluar, kur ai fitoi, Kurti duhej t’i ofronte dy pozicione ministrore Listës Serbe, për shkak të shkronjës së Kushtetutës, dhe Lista Serbe abstenoi gjatë votimit të Qeverisë së Kosovës. Duke ditur karakterin e Listës Serbe, është lehtësisht e mundur që një situatë e tillë të ndodhë edhe këtë herë. Kurti ka pak probleme me aktin më të lartë juridik të Kosovës dhe sigurisht që nuk do të shkojë aq lehtë kundër dispozitave që përcaktojnë mënyrën e formimit të ekzekutivit.

E vetmja surprizë në këto zgjedhje është mungesa e këndimit “Aca, Serbë”. Në vend të kësaj, presidenti i Listës Serbe, Goran Rakiq, menjëherë e falënderoi Vuçiqin për gjithçka që bëri për serbët në Kosovë. Dhe jo vetëm ai. Ata gjithashtu falënderuan “Vëlla Millan”, nënkryetarin e Listës Serbe, i cili nuk ishte fizikisht me ta, por i ndihmoi shumë. Ata falënderuan “Vëlla Millan” për nuancën në lidhje me Presidentin e Serbisë.

Ai “Vëlla Millan” duket se nuk ka mbiemër, ose është e papërshtatshme të përmendet mbiemri i tij, i cili do ta njohë atë, por, sipas të gjitha gjasave, bëhet fjalë për Millan Radoiçiq. Isshtë një “biznesmen i diskutueshëm” nga veriu i Kosovës, të cilin autoritetet e Kosovës dyshojnë për vrasjen e Olliver Ivanoviq dhe për të cilin është lëshuar një urdhër. Ish kryeministri i Kosovës Ramush Haradinaj tha për Radoiçiq se ai ështënjë njeri nga veriu [i Kosovës] i cili po çuditet për gjithçka”.

Vera dhe një fushatë e re zgjedhore po vijnë

Dhe, Vuçiqi, kjo është një histori e veçantë. Ai menjëherë gjeti nevojën për të ndarë një mësim me shqiptarët në Kosovë. Ai informoi publikun serb se Kosova po planifikonte ndonjë veprim që ishte në kundërshtim me interpretimin e tij të Marrëveshjes së Uashingtonit dhe ai menjëherë kërcënoi me një përgjigje, të cilën, siç tha ai, nuk do ta pëlqente aspak. Nëse do të ndodhë ajo që supozon Vuçiç dhe ka të bëjë me pjesëmarrjen dhe anëtarësimin e një organi të Kosovës në një organizatë ndërkombëtare, Serbia do të aktivizojë disa nga marrëveshjet e arritura më parë për “njohjen” e pavarësisë së Kosovës. Me fjalë të tjera, në kurriz të Serbisë, dhe përkundër Serbisë, disa vende do të tërheqin njohjen e tyre të pavarësisë së Kosovës.

Nuk do të ketë asgjë në lidhje me negociatat për zgjidhjen përfundimtare të historisë së Kosovës. Progresi i vetëm është i mundur nëse administrata e re e Presidentit të SHBA Joseph Biden ndërmerr disa hapa konkretë dhe detyron Serbinë dhe Kosovën që përfundimisht të fillojnë zgjidhjen e problemit më të madh Evropian. Evropa vështirë se do të ketë forcën për një gjë të tillë. Dhe ky nuk është problem vetëm në Beograd, Vuçiq, por edhe në Kurti, i cili tha se negociatat me Serbinë janë përparësia e tij e pestë ose e gjashtë.

As ata nuk janë Vuçiq, por ai së paku është përjetuar në heshtje. Vuçiç e di që përfundimi i negociatave me Kosovën nuk mund t’i sjellë asgjë të mirë Serbisë, dhe kjo është arsyeja pse shtyrja e negociatave i përshtatet atij. Vetëm kur të formohet qeveria e Kosovës, do të ketë një pushim veror, dhe kush e di, mbase një valë tjetër e virusit korona. Dhe pastaj, kur të mbarojë vera, fushata zgjedhore në Serbi do të fillojë, e cila do të rezultojë në zgjedhje në fund të këtij viti ose në fillim të vitit të ardhshëm. Përparimi në negociatat midis Kosovës dhe Serbisë, pra, nuk duhet të pritet në të ardhmen e afërt.

Mundësi e shkëlqyeshme për Albin Kurtin

Kosova, ndryshe nga Serbia, mund të ecë përpara. Ajo ka një qeveri të re, energji të re dhe ka akumuluar probleme, zgjidhja e të cilave mund të sigurojë një të ardhme më të mirë për njerëzit që jetojnë atje. Shtë e qartë se Kurti ka një histori të vështirë me Serbinë, por ai gjithashtu duhet t’i japë fund të gjithave. Ai dikur u përfshi në bashkësinë ndërkombëtare dhe i privoi njerëzit e tij nga ndryshimet aq të nevojshme. Pavarësisht se si përfundon historia midis Serbisë dhe Kosovës, koha e konfliktit ka kaluar, dhe Evropa është dëshira jonë e përbashkët. Fati ynë varet nga ne në shumë mënyra. Nuk është se nuk varet nga Evropa, por me këtë lloj historie dhe mesazhesh, ne nuk i fusim besim Brukselit se jemi të denjë për vëmendjen e tyre.

Ka shumë përpara popujve të Serbisë dhe Kosovës dhe ne kurrë nuk mund të lëvizim nga ngërçi. Kurti ka një shans, mbi të gjitha, të mos bëhet Vuçiq i ri. Ai mori gati gjysmën e votave nga ata që dolën, tingëllon e njohur. Nuk është se ai nuk është i prirur për populizëm. Brezi i “luftëtarëve” nga Kosova ka humbur këtë herë, dhe në Serbi janë ende në pushtet të njëjtët politikanë që nuk kanë asgjë për të qëndruar kur bëhet fjalë për vitet 1990 dhe konfliktet në territorin e ish-Jugosllavisë. A janë ata që mund t’i japin fund kësaj historie? E vështirë, por bota ende u beson atyre. Kush e di, mbase kanë të drejtë dhe mbase është drejtësia kozmike që Vuçiç dhe “paitos” i tij nga vitet 1990, Ivica Daçiq, e përfunduan këtë histori të vështirë njëherë e përgjithmonë. / AL JAZEERA