LAJMET

Ne jemi duke hyrë në një epokë të re të epidemive

Kancelarja gjermane Angela Merkel ka paralajmëruar se një valë e tretë e epidemisë mund të ndodhë për shkak të një rritje të rasteve të koronavirusit të mutuar.

Merkel kujtoi se sistemi gjerman i kujdesit shëndetësor ishte në prag të një situate emergjente në fund të Dhjetorit 2020 dhe vuri në dukje se sot numri i infeksioneve të koronavirusit është shumë më i vogël dhe numri i vdekjeve po bie.

Merkel tha se një lehtësim gradual i masës kundër COVID-19 mund të konsiderohet.

“Zbutja mund të jetë relativisht e lehtë pa mutacione më ngjitëse. Për shkak të këtyre (mutacioneve) tani po hyjmë në një epokë të re të epidemive, ku mund të ndodhë një valë e tretë. Varianti britanik i koronavirusit është më agresiv dhe do të zëvendësojë virusin e parë që do të shfaqet. Tani duhet të veprojmë me mençuri dhe kujdes, në mënyrë që vala e tretë të mos kërkojë një mbyllje të re në të gjithë Gjermaninë, “tha kancelarja gjermane.

Duke deklaruar se do të duhen edhe disa muaj për të kontrolluar plotësisht epideminë, Merkel shtoi se “nëse vaksinat tregojnë efektin e tyre, nëse ndërmarrjet dorëzojnë siç premtohet, atëherë pas disa muajsh do të jemi shumë afër imunitetit të tufës”.