LAJMET

Në Francë, për shkak të tendosjes britanike, mbylljet po fillojnë në disa rajone

Franca regjistroi 25,000 raste të reja të covida-19 të Enjten, 3,000 më shumë se shtatë ditë më parë, dhe gati gjysma e të infektuarve ishin infektuar me llojin më ngjitës Britanik të koronavirusit, thanë zyrtarët, duke njoftuar mbylljen në disa rajone.

“Sforcimi britanik zhbën të gjithë përparimin që Franca ka bërë në dy javët e fundit”
Ministri i Shëndetësisë Oliver Veran tha në një konferencë për shtyp se në shtatë ditët e fundit, i gjithë progresi që vendi kishte bërë në dy javët e mëparshme ishte anuluar dhe ai fajësoi tendencën Britanike për këtë.

Pothuajse gjysma e të gjithë njerëzve të infektuar në Francë tani janë të infektuar me llojin, tha Kryeministri Jean Castex.

Shtatë ditë më parë, ai variant përbënte më pak se 40 përqind të të gjitha rasteve, dhe tani ekziston frika e një shpërthimi të llojit.

“Ne e dimë nga fundi i janarit që po përhapet në heshtje dhe se mund të shkaktojë një shpërthim epidemie në një moment të caktuar sepse është më ngjitës,” tha kreu i qeverisë franceze.

Lloji britanik tashmë ka mbizotëruar në zonën e Dunkirk në veri, ku infeksionet shpërthyen dy javë më parë, prandaj autoritetet vendosën një mbyllje për fundjavën.

Castex tha se mbyllja kombëtare nuk është një opsion, por që masat shtrënguese do të futen gjatë fundjavës në Paris dhe 19 rajone të tjera.

Francezët duhet të jenë tepër vigjilentë për të frenuar përhapjen e virusit derisa të gjithë të vaksinohen, tha kryeministri.

Autoritetet lokale në Nice dhe Dunkirk kanë ndaluar njerëzit që të lënë shtëpitë e tyre gjatë fundjavës, të vendosin pika kontrolli në aeroporte dhe të shpërndajnë njerëzit që u mblodhën dhe të shtrëngojnë masat për të mbajtur maska ​​jashtë.