SRB-BIH

Navaljni iz zatvora: Prijete mi je prisilnim hranjenjem

Ruski lider opozicije Aleksej Navaljni izjavio je u petak da su mu zatvorske vlasti prijetile prisilnim hranjenjem ako ne okonča štrajk glađu.
Navalny, 44, štrajkovao je glađu krajem prošlog mjeseca u znak protesta nakon što se požalio da mu zatvorske vlasti ne dopuštaju pružanje odgovarajuće zdravstvene zaštite. Rekao je da ima stalne bolove u leđima i nogama.

U objavi na Instagramu, Navalny je rekao da mu je jedan zvaničnik rekao da testovi krvi pokazuju da mu se zdravstveno stanje pogoršava i prijetio prisilnim hranjenjem ako nastavi štrajk glađu.

Prošlo je samo nekoliko mjeseci otkako je Navalny liječen nervnim sredstvom od trovanja. Nakon oporavka u Njemačkoj, u januaru je zatvoren u Rusiji.

Trenutno je Navalny u pritvoru, što je poznato kao jedan od najtežih zatvora u Rusiji, oko 100 kilometara istočno od Moskve.

Njegovo zdravstveno stanje može biti potencijalno nestabilno zbog izloženosti nervnom agensu.

Optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio agentima sigurnosti da ga izvrše atentat, što Kremlj negira.

Bijela kuća je 7. aprila rekla da je “zabrinuta” izvještajima da se Navalnyjevo zdravlje pogoršava i pozvala ruske vlasti da osiguraju njegovu sigurnost i zdravlje.

“Dok je u zatvoru, ruska vlada snosi odgovornost za njegovo zdravlje i dobrobit”, rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki.

Bijela kuća je također ponovila svoje mišljenje da je pritvor Navalnyja bio “politički motiviran i krajnje nepravedan” i pozvala ruske vlasti da “poduzmu sve potrebne korake da osiguraju njegovu sigurnost”.