Naredne sedmice očekuju se prve kupljene vakcine da stignu na Kosovo kaže Vitia

Sledeće nedelje se očekuje dolazak prvog kontingenta sa dozama vakcina koje je kupila vlada Kosova. Iako broj vakcina nije poznat zbog ugovora između države i kompanije Pfizer, oni će omogućiti nastavak plana masovnog cijepljenja. Ministar Vitia je izjavio da kampanja ide dobro, negirajući pritom da postoje cijepljenja osoba izvan definiranih kategorija. Pored vakcina protiv COVID-a, kaže da će vrlo brzo stići i insulini kojih trenutno nema u OCPM-ima u državi.

Zaustavljajući masovnu imunizaciju, Vitia je izjavio je da im ostaje cilj realizirati do 500 hiljada vakcinacija u roku od mjesec dana. Prema njegovim riječima, zahvaljujući dobroj organizaciji dokazano je da se dnevno do 8 hiljada osoba cijepi bez ikakvih problema, kako za zdravstvene radnike, tako i za građane.

„Prvih dana 15. juna, kada je ovaj plan počeo da se sprovodi, vidjeli smo da smo bez ikakvih problema, bez ikakvog stresa, ni za zdravstvene radnike, ni za okupljanje građana, ostvarili od 2500 do 3000 cijepljenja koja su rađena ranije., dostigli smo broj od 8000 građana cijepljenih tokom dana i naravno sljedeće sedmice očekuje se da prvi kontingent vakcina Pfizer iz ugovora koji smo potpisali dođe na Kosovo i cijeli plan će se realizirati na osnovu broja vakcina imat ćemo na lageru”.

Plan vakcinacije na Kosovu je već u drugoj fazi, što znači da osobe starije od 65 godina, one sa hroničnim bolestima i pripadnici KBS-a, policije Kosova imaju pravo na vakcinaciju. Tijekom ove sedmice povećale su se sumnje da se ova faza ne poštuje, jer je imunizirano mnogo mladih građana, pa su čak i dokazi o uzimanju prve doze objavljeni na društvenim mrežama.

Ali, to je demantovao Vitia, koji je za medije ekao da je vrlo siguran da su preduzete sve mere kako bi se poštovao plan vakcinacije.

“Uvjeren sam da su poduzete sve mjere kako bi se poštovao ovaj plan. Naravno, sve pokrenute zabrinutosti pokrenute su i u Ministarstvu zdravlja i ne sumnjam da je svo osoblje, ne samo iz odbora za cijepljenje, već i svo osoblje ministarstva i zdravstveni radnici koji se bave ovim procesom, su učinili maksimum i čine sve da se strogo pridržavaju ovog plana. Kada sam 15. juna bio u hali ‘1. Oktobar‘ u posjeti timovima za vakcinaciju, bilo je istina da sam vidio značajan broj ljudi koji nisu bili stariji od 65 godina, iz radoznalosti sam im se obratio i svi su bili zdravstveni radnici koji su primali druga doza cjepiva AstraZeneca onakvu kakvu su imali u svojoj vakcinacijskoj kartici”.

Iako je po zanimanju ljekar i ministar zdravlja, Arben Vitia još nije cijepljen. Kaže da će dobiti vakcinu protiv COVID-19 kada je u pitanju imunizacija za njega i njegove kolege ministre.

“Zadatak na kojem sam sada, ne izvršavam svoju dužnost doktora, ministar sam u Vladi Republike Kosovo i naravno u trenutku kada je vrijeme da se svi drugi ministri cijepe i ja ću biti i vakcinisani.”

Već neko vreme građani Kosova suočavaju se sa nedostatkom insulina. Ali prema ministru Vitini, ovaj će problem biti riješen vrlo brzo i građani će moći uzimati inzulin u glavnim centrima porodične medicine.

“Zbog žalbi PRN-u, Ministarstvo zdravlja do sredine maja bilo pravno nemoguće i nije bilo mogućnosti pokrenuti bilo koji drugi postupak za inzulin dok se ovaj slučaj ne završi. U prvom trenutku, kada se slučaj vrati na ponovnu procjenu, cijeli kabinet i Ministarstvo zdravlja neprestano rade na aktivnom pružanju insulina što je prije moguće. U završnoj smo fazi kontakata kako bismo zaključili sporazum sa Svjetskom bankom i UNOPS-om i vrlo sam uvjeren da će građani uskoro imati inzulin u Glavnim centrima porodične medicine”, rekao je.

Proces vakcinacije na Kosovu započeo je 15. juna, do sada je vakcinisano preko 152 hiljade građana, dok je drugu dozu imunizacije primilo preko 26 hiljada ljudi.

Go to TOP