Srpski

“Nakon izglasavanja nepoverenja vladi, treba ići na izbore”

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju danas preneo da mora rešiti datum novih izbora.

“Sastanak je započeo razgovorom o merama koje je Vlada preduzela u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19. Na pokušaje predsednika da razgovara o novoj vladi i novoj kandidaturi, odgovorili smo našim stavom da ne možemo ići dalje nepoštovanjem i negiranjem člana 82.2 Ustava koji kaže da nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, ostaje da se ide na nove izbore”, rekao je Kurti, prenosi Koha Ditore.

Prema Kurtiju, “predsednik se založio za poštovanje Ustava, zakona i dosadašnjih praksi, a svi znamo šta su ranije prakse”.

“Naglasili smo stav da se predsednik ne treba baviti imenima ljudi i strankama, već datumom novih izbora u ovogodišnjem kalendaru. Znam da smo u žestokoj borbi protiv virusa i to može odložiti datum izbora, ali kosovski ustav ne nudi druge alternative”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, “moramo biti oprezni koga citiramo i kako citiramo one koji nam se predstavljaju kao tumači Ustava”.

“Za član 82.2. spremni smo da razgovaramo otvoreno i široko sa predsednikom. Izvan tema izbora i borbe protiv virusa, spremni smo da razgovaramo, ali u pismenoj formi”, rekao je Kurti.