SRB-BIH-HR

Nagavci: Povratak Kosova u ENKA i EKAR će biti težak put

Ministarka obrazovanja Arberie Nagavci izjavila je da Kosovo neće imati lak put u pokušaju da se vrati Evropskom udruženju za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENKA) i Evropskom registru za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (EKAR), prenosi kosova.info.
Nakon što je kosovska vlada odobrila odluku o ratifikaciji članova Savjeta za kvalitet Kosovske agencije za akreditaciju, Nagavci je u emisiji “Interaktiv” na KTV ocenila i da će povratak Kosova u te dvije institucije biti teži od prijema prvi put.

“Po mom mišljenju, povratak će biti teži nego prvi put, jer su sada kriterijumi za ponovno članstvo kao i proces ugroženi političkim intervencijama u prošlosti”, rekla je Nagavci.

Dodala je da od početka mandata radi na ispunjavanju kriterijuma za povratak, zahtjevu za odobrenje Nacrta zakona za Kosovsku agenciju za akreditaciju, izboru nove lokacije i osoblja.

Nagavci je obećala da neće biti dozvoljeno političko mješanje u radu Savjeta za kvalitet Kosovske agencije za akreditaciju CSC i da će institucije biti usredsređene na pronalaženje riješenja za studente koji imaju diplome iz obrazovnih institucija, koje su funkcionisale bez ispunjavanja kriterijuma.

Kosovska agencija za akreditaciju je 2014. godine primljena u ENKA, a 2015. u EKAR, ali je članstvo suspendovano zbog političkog mješanja bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i bivšeg ministra obrazovanja Shićirija Bitićija.