SRB-BIH

Na Kosovu se povećava kontrola nad sprovođenjem mjera protiv pandemije

Vlasti na Kosovu pojačale su kontrolu nad sprovođenjem anti-pandemskih mera.

Sanitarna inspekcija, koja djeluje u okviru Kosovske agencije za hranu i veterinarstvo, ovlaštena je za nadzor vladinih mjera, koje su stupile na snagu 6. jula.

Sanitarni inspektori i kosovska policija viđeni su danas (13. jula) kako vrše provjere na ulicama Prištine.

Sanitarni inspektor Ibrahim Trsšnjaku u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao je da će “osobe koje su naišle na to da ne provode mjere biti novčano novčane kazne u iznosu od 500 eura na osnovu Zakona o zaraznim bolestima i zakona o prekršajima, dok za pravnim osobama koje ne provode zakon, tj. odluku premijera, bit će izrečena novčana kazna do 1000 eura ”.

U ponedjeljak, tokom sastanka ministra unutrašnjih poslova Kosova, Agima Veliua i generalnog direktora kosovske policije, Rashita Qalaja razgovaralo se o primjeni novog operativnog plana policije za sprečavanje širenja koronavirusa.

„Na ovom sastanku je odlučeno da će kosovska policija ponovo preći na raspored od 12 sati, kako bi imala potpunu kontrolu nad situacijom. “Kosovska policija će se pobrinuti da izrekne kazne u skladu sa zakonom za sve one građane koji ne poštuju mjere”, rečeno je u komunikeu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na Kosovu se broj žrtava i slučajeva novog koronavirusa povećao poslednjih nedelja.

Institucije su uvele mjeru ograničavanja kretanja od 21:00 do 05:00 u nekim općinama.

Kosovska vlada u nedjelju je upozorila na strože mjere za suzbijanje širenja bolesti COVID-19.

Kosovski premijer Avdullah Hoti rekao je na konferenciji za novinare u nedjelju da će započeti vrlo rigorozna provedba postojećih mjera protiv širenja koronavirusa.

“Postoji dogovor da se preduzmu dodatne mjere i puna strogost u provođenju tih mjera i da se prati situacija u narednim danima i sedmicama, ne isključujući početak slijeđenja ustavnih procedura za vanredno stanje”, rekao je Hoti.

Hoti je najavio da će biti zabranjena javna okupljanja i vjerski obredi.

Nacionalni institut za javno zdravstvo (NIPH) objavio je da je u nedjelju registrirano 216 novih slučajeva koronavirusa nakon testiranja 493 uzorka.

Jedan je pacijent umro uslijed bolesti, čime je broj žrtava bio 102.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.