SRB-BIH

Muškoljaj: Glavna poruka Palmera je nastavak dijaloga

Glavne poruke specijalnog predstavnika za zapadni Balkan Metjua Palmera bile su da se što pre formira nova Vlada Kosova i da se nastavi dijalog između Kosova i Srbije, ocenio je za Kosovo Onlajn poznavalac političkih prilika Imer Muškoljaj.

Muškoljaj podseća i da je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koji će najverovatnije biti mandatar za sastav nove vlade, već najavio ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije, čime se, navodi, otvara put za nastavak dijaloga.

“Kurti je najavio recipročne mere nakon ukidanja taksi, ne znamo kako će Beograd da reaguje na to, ali mislim da neće biti više uslovljavanja za dijalog”, kazao je Muškoljaj i napominje i da je Palmer Kosovu stavio do znanja da bi buduću vladu trebalo da čine i predstavnici Srpske liste.

“Iako je Kurti najavio da neće biti uključena Srpska lista u vladu, mislim da će se naći neko rešenje i da će ona ipak biti njen deo. Da li će biti potpisana koalicija, sačekaćemo da vidimo, ali oni će biti deo vlade jer je to volja srpskog naroda”, tvrdi Muškoljaj.

Kada je u pitanju postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, smatra da su sve opcije na stolu i da dve strane treba da nađu kompromisno rešenje.

Prema njegovom mišljenju Priština i Beograd bi trebalo da imaju na umu da je krajnje vreme da se postigne sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa.

Ne iznenađuje ga izjava Palmera u Prištini da Srbije nikada neće ući u EU ako ne prizna Kosovo i kaže da su SAD u prošlosti stalno pozivale Srbiju da prizna nezavisnot Kosova jer je to stav američke administracije.

“Srbija i Vučić znaju da je to uslov, sad kako će se ići dalje u tom smeru videćemo. Postoji mogućnost da priznanje Kosova ne bude javno, u smislu da se ne uspostave ambasade i diplomatski odnosi, ali može da bude nešto između, da Srbiji niko ne traži da prizna Kosovo kao akt”, kaže Muškoljaj i dodaje da Srbija zna da jednom mora da reši pitanje Kosova.

Ističe da je pitanje odnosa između Kosova i Srbije važno za američku administraciju imajući u vidu da je imenovan i specijalni predstavnik SAD za dijalog Kosova i Srbije, Ričard Grenel.

Podvlači činjenicu da je Grenel blizak sa predsednikom SAD Donaldom Tampom.

“Tramp ima poverenje u njega, to ne znači da nema poverenje u Palmera, ali Grenel ima veliku ulogu u Evropskoj Uniji”, smatra i ponavlja da SAD očekuju da se što pre nastavi dijalog Kosova i Srbije.

“Ostaje na Srbiji i Kosovu da rade na tome, dobili su na ozbiljan način poruku da nastave dijalog bez većih problema”, zaključio je Muškoljaj.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.