Love & Sex

Mungesë globale e prezervativëve, koronavirusi mbyll prodhuesit më të mëdhenj në botë

Mungesa globale e prezervativëve po rritet, tha prodhuesi më i madh në botë. Koronavirusi e ka detyruar atë të mbyllte prodhimin.

Karex Bhd i Malajzisë bën një në çdo pesë prezervativë në nivel global. Ndërsa 10 ditët e fundit nuk është prodhuar asnjë prezervativ nga 3 fabrikat e tij në Malejzi pasi qeveria i ka bllokuar për të ndaluar përhapjen e koronavirusit.

Kjo është tashmë një mungesë prej 100 milion prezervativësh, që normalisht tregtohen ndërkombëtarisht nga marka të tilla si Durex, të furnizuar për sistemet e kujdesit shëndetësor shtetëror siç është NHS e Britanisë ose shpërndarë nga programet e ndihmës siç është Fondi i Popullit i KB.

“Ne do të shohim një mungesë globale të prezervativëve kudo, e cila do të jetë e frikshme,” i tha shefi ekzekutiv i Karex Goh Miah Kiat për Reuters këtë javë.

“Shqetësimi im është që për shumë programe humanitare të thella në Afrikë, mungesa nuk do të jetë vetëm dy javë ose një muaj. Kjo mungesë mund të zgjasë në muaj.”

Malajzia është vendi më i prekur nga Azia Juglindore, me 2,161 infeksione koronavirus dhe 26 vdekje. Bllokimi pritet të mbetet në vend të paktën deri më 14 Prill.

Vendet e tjera të mëdha prodhuese të prezervativit janë Kina, ku koronavirusie çoi në mbylljen e çdo fabrike, në Indi dhe Tajlandë ku infektimi është gjithnjë e më shumë në rritje.

Goh tha që Karex ishte në proces të apelit ndaj qeverisë për një përjashtim për të vepruar në kushte specifike. Malajzia po miraton prodhuesit e tjerë të mallrave thelbësorë që të operojnë me gjysmën e fuqisë së tyre të punës.

“Kërkesa për prezervativë është shumë e lartë sepse në fund të fundit është shumë thelbësore ta kesh”. Duke patur parasysh situatën njerëzit me siguri nuk planifikojnë të kenë fëmijë, është shumë e pasigurt”, tha Goh.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.