Srpski

Most: Zašto je Vučić pao u nemilost Angele Merkel?

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa (RSE) razgovaralo se o tome kakvi su odnosi između nemačke kancelarke Angele Merkel i srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Sagovornici su bili dva inostrana eksperta za Balkan – Florian Bieber, profesor Južnoslovenskih studija na univerzitetu u Gracu, i Bodo Weber, analitičar Veća za demokratizaciju politike iz Berlina.

Bilo je reči o tome da li je Vučić forsirajući ideju o razmeni teritorija između Srbije i Kosova okrenuo leđa Nemačkoj koja je izrazito protiv menjanja granica na Balkanu, šta je bilo na poslednjem sastanku Merkel – Vučić u Njujorku, da li je Vučić u vreme potpisivanja Briselskog sporazuma prihvatio zahtev Nemačke da se dijalog Priština – Beograd mora završiti priznanjem Kosova, pa je posle odustao od tog obećanja, zašto je kancelarka Merkel do sada stalno prelazila preko Vučićevog autoritarnog načina vladanja i da li se to sada menja, kakav je stav Nemačke prema Vučićevom zahtevu da rešenje za kosovski problem mora biti takvo da svaka strana dobije po nešto, kao i o tome da li kancelarka Merkel još uvek računa na Vučića.

Omer Karabeg: Aleksandar Vučić se godinama hvalio svojim dobrim odnosima sa nemačkom kancelarkom Merkel. Gospođa Merkel ga je često primala pa se mogao steći utisak da je gospodin Vučić njen favorit među balkanskim političarima. Da li je to još uvek tako?

Bodo Weber: Tačno je da se između kancelarke Merkel i predsednika Vučića razvio jedan specijalni odnos, ako bih mogao tako da se izrazim, nakon što je gospođa Merkel 2011. godine postala vodeća figura u rešavanju statusnog konflikta između Kosova i Srbije. Taj odnos je bio uslovljen preokretom politike Srbije prema Kosovu i potpisivanjem Briselskog sporazuma aprila 2013. godine.

Okvir dijaloga između Beograda i Prištine bio je uglavnom određen od strane kancelarke Merkel i Berlina. Poruke koje su prethodile tom sporazumu bile su jasne, pre svega izjava gospođe Merkel da je vreme menjanja granica na Balkanu prošlo. Podsetio bih da je Ivica Dačić, u to vreme premijer Srbije, u intrevjuu NIN-u rekao da je Srbija 10 godina lagala da je Kosovo srpsko, da se Kosovo ne može povratiti i da se treba koncentrisati na sudbinu kosovskih Srba. To je bio kontekst u kome se razvio specijalni odnos između kancelarke Merkel i gospodina Vučića.

Međutim, dolaskom Federike Mogerini na funkciju visoke predstavnice za spoljnu politiku dijalog Beograd – Priština upao je u krizu – da bi u poslednjih godinu i po dana došlo do spinovanja dijaloga i vraćanja srpske pozicije prema Kosovo na vreme pre potpisivanja Briselskog sporazuma. Uz podršku nekih faktora na Zapadu, kojima nije stalo do stabilnosti Zapadnog Balkana, Vučić je počeo da forsira ideju o razmeni teritorija. Tako da odnos Merkel – Vučić nije više ono što je bio.