SRB-BIH

Moskva pita: Hoće li Amerika odustati od Thacija?

Ruska medijska kuća Sputnjik, koja je jedno od najsnažnijih propagandnih alata Putinove moći, kroz sinoćnji članak napisala je da je Thaçija teško osuđivati ​​Specijalni sud, ali postaje mu sve teže nastaviti političku karijeru.

Prema ovim ruskim medijima, čitava igra najave (ne) potvrđivanja optužnice nije usmjerena na “dokazivanje istine” i “pravdu za žrtve”, već na slanje Thaçija u političku mirovinu.

Prema Sputnjiku čak je i Grenelle, koja je barem za kratko vrijeme izgubila u ovoj igri koliko i Thaçi, samo kolateralna šteta.

“Da, postoje dokazi protiv Thaçija. I na različite strane. U slučaju “Drenica 2”, zaštićeni svjedok “A” izjavio je u novembru 2014. godine da je Thaçi naredio ubistvo “srpskih špijuna” u selu Likovc. Osumnjičeni u ovom procesu su, između ostalih, Sylejman Selimi i Sami Lushtaku.

Međutim, teško je očekivati ​​da će Thaci biti kažnjen zbog ovoga. “Svjedok A” dodaje da je sve ove aktivnosti albanskih terorista “platila Amerika”. Upravo zato što je „Amerika platila“, Thaçi je i „težak“ suradnik.

Umešan je u razne stvari, prisutan je na različitim mestima, učesnik je poverljivih razgovora i još tajnijih u predratnim operacijama, gde je umešan u trgovinu organima i otmice stotina Srba.

Jesu li Albanci plaćali oružje „drogom dolara“? Sud koji je formiran i zbog načina na koji je formiran ne nadahnjuje povjerenje, ne ostavlja mnogo prostora za optimizam u povijesti „kažnjavanja svih kriminalaca“ i davanja odgovora na postavljena pitanja.

Kao i u drugim slučajevima, u hodnicima i političkim hodnicima naći će se „rješenje“, tako da sve završi u „većem interesu“. Međutim, isto što je teško očekivati ​​da će Thaçi biti osuđen za ove zločine, tako je i teško očekivati ​​da će nastaviti karijeru.

Vest o “najavi optužnice” odjeknula je u medijima i društvenim mrežama, toliko da je Edi Rama zabrinut za “sudbinu Kosova” i brzo stigao u Prištinu. Nakon tih događaja i zvaničnih reakcija koje su uslijedile, Thaçi nije mogao dugo ostati u politici.

Čitava igra „obaviještavanja (ne) o potvrđivanju optužnice“ nije u „dokazivanju istine“ i „pravdi za žrtve“, već o slanju Thaçija u političku mirovinu. Grenell, koji je barem na kratko izgubio u ovoj igri koliko i Thaci, samo je kolateralna šteta. “I Washington i Bruxelles imaju svoje razloge za otpuštanje Thaçija”, piše ruski Sputnjik.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.