Srpski

Momčilo Trajković: Izjava da će Albanci oružano osvojiti sever Kosova, razgolitila je Vučićeve namere

Poslednjih dana sve su češće izjave u medijima o navodnoj nameri Albanaca da “osvoje sever Kosovoa”. Ovakve izjave koje stižu čak i od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, potpuno su neosnovane i u sebi kriju sasvim drugu opasnost od one o kojoj govore.

Naime, nakon parafiranja Briselskog sporazuma srpska vlast je kapitulirala na celom Kosovu i Metohiji. Albanci i da žele nemaju od koga da “preotmu kontrolu” nad severom pokrajine jer im ju je vlast u portnosti predala.

Momčilo Trajković, političar sa Kosova i Metohije u izjavi za KM novine iznosi svoje uverenje o lošim namerama koje se kriju iza ovih izjava:

“Njegove izjave u poslednje vreme, nisu slučajne. One su plod čitave strategije koja je u funkciji opravdavanja Vučićeve odluke da Srbija pristane na kosovsku nezavisnost. On namerno svojim izjavama proizvodi strahove, kako bi otupeo oštricu narodnog otpora u odbrani Kosova i Metohije od nezavisnosti i od njega, Aleksandra Vučića “- kaže on.

Stanje na terenu opovrgnuće svaku izjavu te prirode. Uspostavljena je klasična granica između KiM i ostatka Srbije na kojoj kontrolu prometa robe i ljudi vrši albanska, iako nelegitimna “carina”. Nekadašnji pripadnici srpskog MUP-a integrisani su i pod punom su kontrolom separatističke uprave iz Prištine. Srpski sudovi, opštine, civilne službe ukinute su i “integrisane” u takozvani “sistem republike Kosovo”. Srpski uticaj na severu KiM je bezmalo u potpunosti iščezao, a svakako da su posle martovskog hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije KiM za, zbog “nelegalnog ulaska u pokrajinu” iščezli svi prividi o tome da Albanci imaju bilo kakav razlog da napadnu ono što im je u potpunosti predato na kontrolu.

“Izjava da će Albanci oružano osvojiti sever Kosova, razgolitila je Vučićeve namere” – trvdi Momčilo Trajković.

“Bolje je dati Kosovu stolicu u UN, nego izazvati albansku stranu da oružjem osvoji sever Kosova. Ako se film vrati unazad, od “šarenog voza” i isceniranog hapšenja Marka Đurića, svi ti potezi su samo deo uvežbanog scenarija, u kome će Vučić “spasiti” kosovskometohijske Srbe od “oružanog napada” Albanaca, potpisujući obavezujući sporazum, odnosno njegovo konačno priznavanje nezavisnog Kosova”- nedvosmisleno objašnjava Trajković.