SRB-BIH

MOGUĆA DESTRABLIZCIJA SITUACIJE NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA

Politikolozi sa Kosova ocenjuju da će nova Vlada Kosova biti formirana brzo, ali ne isključuju mogućnost destabilizacije situacije jer će Pokret “Samoopredeljenje” pokušati da ospori odluku Ustavnog suda.

Dobar poznavalac političkih prilika Ramuš Tahiri očekuje da će nova Vlada Kosova biti formirana najkasnije do ponedeljka, 2. juna, nakon što je Ustavni sud odlučio da je dekret predsednika Kosova Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara nove Vlade, u skladu sa Ustavom.

Preme Tahirijevom mišljenju, odluka Ustavnog suda je bila očekivana i pravedna jer se, kako on kaže, Vlada bira većinom u Skupštini Kosova.

“Ne postoji druga alternativa nego da se izvrši prenos vlasti, da se izabere nova vlada. Vanredna sednica će najveroovatnije biti zakazana u roku od 48 sati”, objašnjava Tahiri za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku.

On navodi i da građani imaju pravo da iskazuju svoje nezadovoljstvo, ali mirnim putem. Dodaje i da će nezadovoljni građani imati priliku da na narednim izborima iznesu svoje stavove na demokratski način.

A politikolog Ognjen Gogić u izjavi za Radio Kosovo 2, ocenjuje da se Ustavni sud umešao u dnevna politička dešavanja. Gogić dodaje da u narednom periodu možemo očekivati destabilizaciju zbog nezadovoljstva građana.

On ne veruje da će Pokret “Samoopredeljenje” dopustiti da se nova vlada formira na miran način bez protesta.

“Oni su već održavali probe protesta i mislim da će nastaviti sa njima, da će osporavati odluku Ustavnog suda i pravo Hotija da formira novu Vladu. Očekuje nas period nestabilnosti zato što će opstruisati rad Skupštine”, kaže Gogić.

Takođe, Gogić postavlja pitanje koliko nova Vlada na čelu sa Hotijem može biti stabilna jer će je činiti široka koalicija.

“Okosnica te Vlade je predsednik Tači, ali njegova partija ostaje u opoziciji. Pitanje je da li će DSK sprovoditi politiku koju Tači i DPK žele da vide. Tu su i druge manje partije pa je podrška upitna, tako da je pitanje koliko će ona biti dugovečna”, kaže Gogić za Radio Kosovo 2.

Komentarišući ulogu “Srpske liste” u novoj Vladi Kosova, Gogić navodi da je njihov odnos sa ostalim partijama obično nedefinisan do

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483