SRB-BIH

MLADI I PRIRODA NA ZAJEDNIČKOM PROJEKTU

Alpinistički klub Priština predstavio je projekat “Socijalno uključivanje mladih kroz aktivnosti u prirodi”  kojim su sumirani rezultati iz proteklih godinu dana. Projekat je sproveden u 9 kosovskih opština, učestvovalo je 14 instruktora, a u rad je bilo uključeno preko 250-oro dece iz svih zajednica.

Kroz učešće u kampovima, učesnici su praktično mogli da steknu znanja iz različitih veština: skijanja, alpinizma, orjentacije u prirodi i planinarenja.

“Boravak u prirodi i bavljenje sportom na otvorenom su glavni cilj, kao i druženje mladih bez obzira na etničku pripadnost.  Jedan od ciljeva je i obuka nastavnika kako bi oni potom mogli da sprovode slične aktivnosti u opštinama u kojima rade. Učenici su nakon kampaa počeli međusobno da komuniciraju i na  društvenim mrežama“, istakao je Nazmi Hasanramaj  iz Alpinističkog kluba Priština.

“Iako smo imali malo vremena za organizaciju, poseban izazov bilo je uključivanje severnih opština. Veliki broj dece i mladih svih etničkih pripadnosti je učestvovao. Zanimljivo je to što je među učesnicima bilo više devojaka”, rekao je Ljabinot Saljihu, menadžer projekta.

Nastavnici i instruktori koji su tokom projekta boravili sa mladima ističu da su mladi pokazali veliko interesovanje a da je za njih ovo bilo značajno iskustvo.

“Na skijanju je bilo fantastično, svako od polaznika je naučio osnove skijanja, naučili su dosta o skijaškoj opremi a dobili su i sve informacije o planini i boravku na njoj“, smatra Slobodan Staletović instruktor skijanja.

“Najveći izazov je bio alpinizam, a i sam boravak u prirodi je za mnoge bio izazov. Raduje me što su mladi izrazili želju da se opet nađu na sličnim projektima“, kaže instruktor kampa Aljbana Ikći.

Projekat je podržala Britanske ambasade u Prištini, a sproveden je od Međunarodne organizacije za migracije. Na kraju projekta nastavnicima  i instruktorima dodeljene su diplome.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483