Kosova

Ministria e Komuniteteve dhe Kthimit mbanë aktivitet për koronavirus

“Në këto kohë të trazuara të pandemisë së virusit Corona (Kovid-19), ne duhet të qëndrojmë së bashku dhe të ndihmojmë njëri- tjetrin dhe veten tonë, sepse kjo është mënyra e vetme për të përballuar këtë krizë në mbarë botën”, tha ministri për komunitete dhe kthim Dalibor Jevtic.

Pandemia e koronavirusit është regjistruar në 11 qytete të Kosovës dhe ka tendencë të përhapjes edhe më tej.

Masat e prezantuara për tu mbrojtur kundër përhapjes së pandemisë Covid-19 pengojnë jetën normale në Kosovë. Këto masa, si dhe situata e përgjithshme, veçanërisht prekin individët e kthyer dhe grupet e cenueshme të qytetarëve, midis tyre: të moshuarit, të kthyerit, kategoritë e disfavorshme shoqërore dhe të tjerët.

“Ministria për Komunitete dhe Kthim, bashkëpunëtorët e mi dhe unë personalisht, për shkak të kërkesave të shumta në ditët e kaluara, jemi detyruar të vendosim një bashkëpunim dhe koordinim më intensiv me stafet komunale të krizave dhe zyrat për komunitete dhe kthim dhe institucionet e qeverisë qendrore , në mënyrë që të ndihmojmë në mënyrë të veçantë qytetarët dhe për të zbatuar me sukses masa për tu mbrojtur kundër koronavirusit, “vuri në dukje Jevtic.

“Ekziston mungesë e miellit, vajit dhe nevojave të tjera themelore të jetës, shkuarja dhe ardhja e pacientëve të trajtuar me sëmundje të rënda nga mjediset dhe komunat me shumicë serbe në jug të lumit Ibër, lehtësimi dhe bashkëpunimin me institucionet e qeverisë qendrore në Kosovë , janë vetëm disa nga shumë prej kërkesave ditore që ministria përgjithësisht i adreson me sukses në këto ditë frike dhe pasigurie. ” theksoi ministri Jevtic.

Jevtic tha se pikërisht në këto periudha të vështira mund të shihet se sa e rëndësishme është lidhja dhe bashkëpunimi adekuat dhe koordinimi me ministritë dhe institucionet e linjës.

“Unë u bëj thirrje qytetarëve që të qëndrojnë në shtëpi, dhe ne do të tregojmë solidaritetin tonë në punë në ditët në vijim kur planifikojmë veprime konkrete të ofrimit të ndihmave themelore të jetesës dhe produkte higjienike për ata që aktualisht janë më të prekurit.

Ne kemi ndërmarrë tashmë hapa konkretë në bashkëpunim me ministritë e tjera të linjës, të adresojmë problemin e furnizimit të pandërprerë të miellit tek furrat e bukës, si dhe furnizimin me mjetet e tjera jetësore të komuniteteve serbe në jug të lumit Ibër, “ritheksoi ministri Jevtic.

Për më tepër, vëmendja e shtuar e Ministrisë për Komunitete dhe Kthim do të drejtohet në ditët në vijim grupeve të cenueshme të qytetarëve në komunat Istok, Klinë, Prizren, Rahovec, Lipjan, Obiliq, Vushtrri, Viti, Gjilan dhe Kamenicë.

Në këto periudha të vështira për njerëzimin, secili nga ne ka një detyrim: të qëndrojë në shtëpi, të zbatojë rekomandimet për të parandaluar përhapjen e këtij përbindëshi, dhe të ndihmojë popullatën e re, në koordinim me institucionet, të marrë gjithçka që ata kanë nevojë.

Prandaj, Ministria për Komunitete dhe Kthim do të trajtojë gjithashtu shpresën se të gjithë do të kthehemi në aktivitete normale sa më shpejt që të jetë e mundur.