SRB-BIH

Ministar Vitia prijeti Insajderu istragama, oni također objavljuju druge e-mailove Vitiji (Dokumenti)

U četvrtak, 15. aprila, ministar Arben Vitia morao je potpisati ugovor sa američkom kompanijom za isporuku vakcina. On to nije učinio. Kao rezultat, očekuje se da će isporuka 500 hiljada doza cjepiva Pfizer biti odgođena za septembar. Insajder donosi detalje ovog skandala Arbena Vitija.

Insajder je dostavio komunikacijski dosije i ugovor koji otkrivaju nemar države da finalizira sporazum.

U dosijeu komunikacija i pregovora između Ministarstva zdravlja i proizvođača vakcine protiv Covid Phizer i BioNtch, uključujući ugovor koji je ponudila američka kompanija sa svim uslovima kojih se Kosovo mora pridržavati.

Zemaj je obavijestio kompaniju Pfizer da će od 22. marta morati uspostaviti kontakt s novim ministrom Arbenom Vitinom nakon formiranja nove vlade, gdje će biti ovlašten za nabavu i pregovaranje o cjepivima.

“Istovremeno, takođe tražim da vas moj naslednik odmah kontaktira u vezi s nastavkom kontakta za primanje dugo očekivanih vakcina od nas”, navodi se u paragrafu Zemajevog e-maila upućenog dotičnoj kompaniji.

Nakon ove komunikacije, Pfizerov e-mail za Vitiju je odmah poslan s informacijama o potpisivanju ugovora za 15. april.

Tamo je poslao nacrt ugovora na potpisivanje.

U prilogu se nalazi Uslovni dokument („HoTs“) za kosovsko preduzeće Pfizer sa Kosova koje je predložilo sticanje Komirnate.

Ovaj sporazum važi petnaest (15) kalendarskih dana od podnošenja ovog dokumenta Ministarstvu zdravlja Kosova (tj. 15. aprila 2021.) Pozvaćemo vas da pregledate dokument i budete blizu da biste o njemu razgovarali na vašem pogodnost “, kaže se u e-poruci kompanije Pfizer poslanoj Vitiju.

E, ministar Vitija nije vratio e-poštu američkim proizvođačima. Kao rezultat, isporuka 500 hiljada vakcina na Kosovu je ugrožena.

U ugovoru između ministarstva i Pfizera i BioNtecha, koji je obezbedio Insider, gde je precizirano da će Kosovo primiti preko 500 hiljada doza vakcina, samo ako ministar Vitia potpiše ovaj ugovor.

Program privremene isporuke, prema sporazumu, prvo mora dobiti uslovno odobrenje Konačnog sporazuma, predviđa i druge akcije države Kosovo. Obavezan da registruje proizvod kod Agencije za medicinske proizvode na Kosovu do 30. aprila 2021.

Prema ugovoru, isporuka 500 hiljada doza vakcina vršit će se u tri faze:

Prva faza: Pedeset i hiljadu četiristo osamdeset (51.480) procijenjenih doza otpremljenih u drugom kvartalu 2021;

Druga faza: Procijenjene doze otpremljene u trećem kvartalu 2021. godine za dvije stotine dvadeset i pet hiljada (225.810); I

Treća faza: Procijenjene doze otpremljene u četvrtoj četvrtini 2021. godine, dvije stotine dvadeset i tri hiljade četiri stotine sedamdeset (223.470).

Budući da potpisivanje za isporuku ovih doza vakcina još nije izvršeno, tada se isporuka odgađa za 30. septembar.

“Ako se uslovno odobrenje dobije nakon 30. aprila 2021. godine, ali prije 30. septembra 2021. godine, tada će se privremeni raspored isporuke premjestiti u skladu s tim i prilagoditi tako da odražava kašnjenje između 30. aprila 2021. godine i datuma uslovnog odobrenja.” Navedeno je u uslovi ugovora.

.

Ispod su uslovi za potpisivanje ugovora: