Kombëtare

Milionat që fitohen nga shkatërrimi i kodrave dhe lumenjve

M. Thaçi nuk ka zbritur për të gjuajtur peshq në Kramovik të Komunës së Rahovecit, nëpër të cilin kalon Drini i Bardhë. Po kërkon zhavorr, ndërsa peshqit i kanë shkuar afër lagjes së tij në Gurin e Kuq, fshat kodrinor në të cilin është mbushur me ujë një minierë disa metra e thellë dhe e braktisur, e që përbën rrezik për fëmijët e kafshët.

Ka në plan ta ngrejë një shtëpi të re në katund, prandaj i duhen dhjetëra kubikë zhavorr që ka me bollëk në fshatin fqinj. Por, meqë ka disa operatorë që shesin, ai hulumton se ku mund të gjejë më lirë. E në Kramovik ke çka të hulumtosh. Operatorë legalë e ilegalë nxjerrin më të madhe rërë e zhavorr nga shtrati i Drinit të Bardhë, që përbën ujëmbledhësin më të madh të Kosovës dhe pasi bashkohet me Drinin e Zi derdhet në detin Adriatik, shkruan sot “Koha Ditore”.

“Përpara u lëshojsha për peshq këtu”, tregon ai me dorë nga një sipërfaqe e kthyer në moçal, e që dikur ishte shtrat lumi. “Nuk është ai lumi që ka qenë. Prej që po nxjerrin zallë, është prishë. As peshku nuk ka ku rri”.

Një eksploatues i rërës dhe zhavorrit e ka të ngritur separacionin, me ta lëshuar në të majtë magjistralen nga Prishtina për në Gjakovë, pak pa mbërritur te ura mbi Drinin e Bardhë. Ai ndodhet në cep të asfaltit, brenda në fshat. Disa metra tutje pasi kalon shkollën e fshatit, një kthesë në të djathtë të futë në një rrugë me gropa, e frekuentuar kryesisht nga kamionë, e cila të ço thellë në zonën eksploatuese. Nga shtrati i lumit ekskavatorët nxjerrin rërën e përzier, e cila bartet për në separacione, disa të ngritura buzë lumit e disa edhe më larg, të cilat i ndajnë gurët në kategori të caktuara madhësish. Pastaj, pas një procesi pastrimi e ndarjeje, rëra bëhet e gatshme si material ndërtimi.

Shfaq më shumë
Back to top button
escort mersin - izmir escort