SRB-BIH

Miftaraj za Kosovo.info: Ako predsjednik Thaçi podnese ostavku, koraci koje trebaju slijediti političke stranke…

To je put koji bi trebao slijediti naredni kandidat za predsjednika Kosova u slučaju da trenutni Hašim Thaci podnese ostavku, ukoliko Posebna komora Specijalnog suda u Hagu potvrdi sumnje tužilaštva ovog suda.

Korake koje treba slijediti za Kosovo.info objasnio je izvršni direktor Kosovskog Instituta Pravde, Ehat Miftaraj.

Miftaraj je uklonio sumnje da zemlja ide na birališta odmah nakon ostavke predsednika, dodao je da ima vremena od 60 dana do dana kada bi Kosovo trebalo da ima šefa u predsedništvu. Nakon tog roka, zemlja kreće na birališta.

Parlamentarne stranke imaju pravo predložiti kandidata za predsjednika ako su sigurne da imaju glasove u jednom od tri kruga.

Odgovori Ehat Miftaraj, izvršnog direktora IKD-a:

U slučaju ostavke g. Thaçi, političke stranke u Skupštini dužne su pokrenuti postupak izbora novog predsjednika Republike.

U skladu sa tim, Skupština Kosova dužna je da izabere novog predsednika u roku od 60 dana, od početka izborne procedure. U slučaju da Skupština ne uspije izabrati vašeg predsjednika u tom roku, tada se Skupština raspušta, a zemlja kreće na birališta.

U slučaju ostavke predsednika Thaçija, ovu poziciju će privremeno obavljati predsednik Skupštine Kosova do izbora novog predsednika. Raspuštanje Skupštine ne može se dogoditi, niti to može učiniti ni predsjednik Republike, ni V.D predsjednika samovoljno ili jednostrano.

Jedini način za raspuštanje Skupštine u trenutnim okolnostima je da li 2/3 poslanika za nju glasa, nakon uspješnog glasanja Vlade ili neizbora predsjednika Republike u roku od 60 dana od vremena kada je započeo izborni postupak.

Nakon ostavke predsjednika Republike, ako u roku od dva mjeseca od početka izborne procedure novog predsjednika takva inicijativa ne bude uspješno okončana, tada zemlja automatski ide na birališta.

Političke stranke mogu nominirati kandidate za predsjednika, a za predsjednika se bira kandidat koji dobije 80 glasova iz Skupštine Kosova u prvom ili drugom krugu. Ako u prva dva kruga ne dobije 80 glasova, tada je u trećem krugu potrebno samo 61 glas. Mandat izabranog predsjednika je pet godina.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.