Bota

METEO-PANDEMIA/ Si pritet të lëvizë Koronavirusi në shtete të ndryshme në varësi të motit

Koronavirusi u përhap fillimisht në rajonin Wuhan (Hubei, Kina Qendrore) gjatë muajit dhjetor 2019 dhe u përhap gjerësisht mes janarit dhe shkurtit 2020, ndërsa shumë ekspertë janë shprehur se virusi e humbet fuqinë e tij me ngrohjen e motit.

Por çfarë thotë një studim i kryer në Itali?

Profesori Nicola Scafetta, pjesë e Departamentit të Tokës, Mjedisit dhe Burimeve në Universitetin Federico II të Napolit, ka bërë së fundmi një studim shumë interesant ku gjendet një lidhje midis përhapjes së COVID-19 në të gjithë botën dhe kushtet meteorologjike.

Ndërkohë janë prodhuar harta specifike të botës izotermale, në mënyrë që të lokalizojnë, muaj pas muaj, rajone të botës me ndryshime të ngjashme të temperaturës.

Nga janari deri në mars, zona izotermale që kryesisht shkon nga Kina Qendrore në Iran, Turqi, pellgun mesdhetar perëndimor (Itali, Spanjë dhe Francë), deri në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, përkon me rajonet gjeografike më të prekura nga pandemia në të njëjtën kornizë kohore.

Parashikimet thonë se në pranverë, kur moti ngrohet, pandemia ndoshta do të përkeqësohet në zonat veriore (Mbretëria e Bashkuar, Gjermani, Evropa Lindore, Rusia dhe Amerika e Veriut), ndërsa do të përmirësohet rrënjësisht në zonat jugore (Itali dhe Spanjë).

Në çdo rast, gjatë vjeshtës, pandemia mund të kthehet për të goditur përsëri në të njëjtat zona.

Zona Tropikale dhe e gjithë Hemisfera Jugore, përveç zonave më ekstreme, mund të mbijetojnë një pandemi të fortë për shkak të klimës mjaft të nxehtë gjatë gjithë vitit.

Të njëjtat arsye meteorologjike mund të shpjegojnë pse Italia Jugore, pak më e ngrohtë, ishte më pak e prekur sesa Italia Veriore, e cila në vend të kësaj bie brenda intervalit më kritik të temperaturave meteorologjike.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.