SHËNDETËSIA

Mësoni se: Çfarë është depresioni? Simptomat dhe trajtimet e tij

Depresioni është një çrregullim i humorit që shkakton një ndjenjë të vazhdueshme trishtimi dhe humbje interesi.

Gjithashtu i quajtur çrregullim depresiv i madh ose depresion klinik, ai ndikon në mënyrën se si ndiheni, mendoni dhe silleni dhe mund të çojë në një sërë problemesh emocionale dhe fizike.

Ju mund të keni probleme të bëni aktivitete normale të përditshme, dhe ndonjëherë mund të ndiheni sikur jeta nuk ia vlen të jetohet.

How to help someone with depression | British GQ | British GQ

Simptomat

Ndjenja trishtimi, loti, zbrazëtie ose dëshpërimi

Shpërthime të zemëruara, nervozim ose zhgënjim, madje edhe për çështje të vogla

Humbja e interesit ose kënaqësisë në shumicën ose të gjitha aktivitetet normale, të tilla si s*ksi, hobi ose sporti

Çrregullime të gjumit, përfshirë pagjumësinë ose gjumin e tepërt

Lodhje dhe mungesë energjie, kështu që edhe detyrat e vogla kërkojnë përpjekje shtesë

Reduktimi i oreksit dhe humbjes së peshës ose dëshira e shtuar për ushqim dhe shtim në peshë.

Ankth, shqetësim ose shqetësim

Trajtimi

Për të trajtuar në mënyrë efektive depresionin, është e rëndësishme të kërkoni kujdes nga një profesionist i kujdesit shëndetësor siç është mjeku juaj i kujdesit parësor ose një profesionist i licencuar i shëndetit mendor.

Ato mund t’ju ndihmojnë të merrni një diagnozë të saktë dhe të hartoni një plan trajtimi. Ka shumë trajtime për depresionin, dhe ato zakonisht përfshijnë një kombinim të psikoterapisë dhe ilaçeve.